Bedenkingen

Wanneer je achtergrond wederom op de voorgrond treedt, loop je de kans dat je opnieuw wordt neergesabeld. Daar hoeft geen enkele integriteitscommissie voor in het leven te worden geroepen. Neem nu bijvoorbeeld een willekeurige naam: Diederik. Een wetenschapper die zich permitteerde om met sjoemelonderzoeken van zich te laten horen. Of een andere willekeurige naam: Sywert. Ook deze persoon liep op een bepaald moment tegen de lamp, terwijl hij overtuigd was van zijn gelijk. Beiden bedoelden het waarschijnlijk goed in eerste instantie, maar kwamen er op een bepaald moment achter dat zij, door wat te gaan rommelen, anderen op het verkeerde been konden zetten. En maakten daar dankbaar gebruik van.

rommelen

Weliswaar ten eigen faveure, maar wanneer anderen niet de moeite namen om daar de nodige vraagtekens bij te zetten, konden zij hun gang blijven gaan. Het Mea Culpa was hen nu eenmaal niet bekend en er was geen ander die hen daarvan op de hoogte bracht. Een wondere wereld, waarbij de wetenschap als zodanig geen dienst werd verleend.

Met andere woorden, het roept niet alleen veel vraagtekens op, maar zet diezelfde wetenschap in een nogal duister daglicht. Bedenkingen en de vraag welk van de onderzoeken die zich voordoen, nog aan de kritiek van anderen kunnen voldoen. Nu is het in de huidige tijd niet altijd even duidelijk wat menig ander heeft weten te bedenken, kan het zo zijn dat elementen als ‘woke’ hele volksstammen van een overtuiging weten te voorzien, dan wel dat een bepaalde theorie zich uitstekend leent om die bepaalde weg in te slaan. Geen idee waar dit bericht op gebaseerd is, maar wanneer ik willekeurige artikelen uit de krant tot mij neem, bekruipt mij toch een ‘unheimisch ‘ gevoel. Alsof ik niet helemaal thuis ben in de huidige wereld.

Maar ook daar zal de lezer van dit bericht mogelijke bedenkingen bij kunnen hebben…