Inspiratie

Daar heb ik niets mee! Nu kun je je afvragen waar ik dan niets mee heb, maar wanneer ik mijn buurman tref en hij naar voren brengt dat hij zich ergert aan de manier waarop winkelkarretjes hem belemmeren om zijn fiets te kunnen stallen, gaat er in zekere zin bij mij een andere wereld open. Een wereld waar ik niet direct bij stilsta en wanneer hij ook nog aangeeft dat hij het bijzonder vindt dat ik iedere keer weer inspiratie opdoe om van mij te laten horen, ook dan kan ik niet veel meer doen dan mijn schouders op te gaan halen.

Menigmaal slaan mijn schrijfsels nergens op, laat staan dat ik iemand anders door mijn woorden weet te raken. En waar inspiratie te vinden valt, ook daar heb ik geen antwoord op gevonden. Anders wordt het wanneer ik een naam tegenkom, die op de en of andere manier zijn zienswijze op fotografie naar voren heeft weten te brengen.

Neem nu bijvoorbeeld Helmut Newton en dan vooral een foto die in zekere zin iconisch is geworden. Een zelfportret, een naakt model en zijn vrouw die hiervan getuige is. Drie ineen als het ware en het gegeven dat deze man niet de eerste de beste is, maar een bekend persoon die de nodige anderen heeft weten te inspireren.

3 in 1

Maar zich gelukkig kan prijzen door zijn manier van kijken vast te leggen. En daar de wereld en zijn kunstzinnigheid van heeft weten te overtuigen. Inspiratie dus om woorden aan hem te gaan wijden en wanneer dit voor vandaag niet voldoende is, kan ik morgen mogelijk het tegendeel naar voren brengen.

Alhoewel ook dat op voorhand te betwijfelen valt!