Blauwe (bessen) maandag

Zzzzzzzzzzzzzzzo’n godvergeten zondag. En dan te bedenken dan het morgen blauwe maandag zal zijn. Waarop een blauwe bes van een jaar of 100 door de Burgemeester een taart wordt aangeboden, na een verblijf van vele tientallen jaren in een inrichting met als uitgangspunt dat zij haar leven lang reeds aan een vergiftigingswaan lijdt. Een kers als een taart op een gebakje. Dat neemt niet weg dat er morgen ook sprake zal zijn van een Depressiegala. Want waar depressie als psychisch probleem over het geheel genomen minder aandacht krijgt dan een been dat is gebroken, daar probeert de violist en psychiater een (strijk)stokje voor te steken.

Psychiater en violiste Esther van Fenema is nog studente als ze op het podium haar eerste paniekaanval krijgt. “Ik had het gevoel alsof ik helemaal gek werd. Je weet echt niet wat je overkomt. Ik was bang dat ik rare dingen ging doen. Mijn strijkstok door de zaal gooien, of zo. Je begint te zweten en verstijft helemaal. Heel heftig. Als een soort drenkeling probeer je de kant te bereiken. ‘


Esther van Fenema ontwikkelde de ‘Mentale schijf van vijf’ om het brein gezond te houden. Op 1: wees matig met je telefoongebruik. Het continue checken van je telefoon op berichtjes en likes werkt verslavend. Op 2: investeer in sociale contacten. Het is aangetoond dat eenzaamheid ongezond is. Op 3: praat over je problemen. Vertellen over wat je dwars zit lucht op.
Op 4: plan voldoende rust in, want we staan 24/7 aan. En op 5: beweeg voldoende. Een uur wandelen per dag kan depressieve klachten al verminderen.


Da’s weer eens wat anders dan die andere schijf, waar voeding de belangrijkste speler in is. En wanneer je deze vijf uitgangspunten voor ogen kunt gaan houden, dan zal die blauwe maandag waarschijnlijk met de nodige blauwe bessen naar de achtergrond verdwijnen…