Contemplatie, meditatie, mantra tie?!

Contemplatie is niet veel meer dan beschouwen dan wel ‘het scheiden van iets uit zijn omgeving’. Contemplatie is verwant aan meditatie, maar dan komt het volgende om de hoek kijken: Mantra. Een mantra wordt omschreven als een gedicht, een woord of uitspraak dan wel een lettergeep dat het midden houdt tussen een spreuk met een magisch effect en een gebed. Waar mogelijk het herhalen van dit gedicht, die spreuk of die ene lettergreep je als het ware in een ander geestelijk bewustzijn brengt.

Maar die laatste omschrijving is een psychologische omschrijving van de koude grond die geheel en al op mijn conto te schrijven valt. Dat neemt niet weg dat wanneer ik me daar een beetje in verdiep, niet veel meer dan een enkele centimeter onder het wateroppervlak blijf opdat wanneer ik mijn ogen open nog steeds die blauwe lucht kan zien. En waar sommige mensen op zoek zijn naar zichzelf en de plaats die zij in het leven hebben (ingenomen) kan het ook zo zijn dat andere mensen op zoek gaan naar de stilte en de ongekende leegte dat het leven kan gaan boeien, een inhoud weet te geven waar elementen als geld, macht en invloed totaal niet aan de orde zijn. Op zoek te gaan naar jezelf in een tijd die bol staat van de beperkingen dan wel van voorheen alle mogelijkheden die als op een presenteerblaadje werden aangeboden, de standaard van huis, tuin, boompje, beestje, Jantje, Marietje en Keesje gelijk ook Kees in Flodder een dame apart was naast die andere Kees, waardoor ook dit bericht weer de neiging vertoont alle kanten op te gaan, waar ik nog steeds een abonnement op heb. En waarschijnlijk tot het einde van deze berichtencyclus door een ingrijpen van Hogerhand pas een einde aan zal gaan komen…


Vandaar dat dit bericht aan de ene kant mogelijk een wat filosofische indruk maakt, maar ik me tegelijkertijd verberg aan die andere variabele die ik tot mijn beschikking heb: wanneer het vuur mij aan de schenen wordt gelegd ik mij met een grap of stomme opmerking uit de voeten maak! Beschouwend enigszins en wanneer ik ontdek dat ik een moeras aan het dwalen ben, als een haas mijn eigen weg zal gaan nemen.