Dag Sint!

Of ik voorspelbaar ben? Welzeker! En zeker wanneer ik met de Nieuw Jaarskaarten in de weer ben. Ooit, al tijden geleden, heb ik het nietapparaat van nietjes voorzien en ben daar jaren mee aan de loop gegaan. Toch komt er een moment waarop die voorspelbare nietjes het veld zullen gaan ruimen, maar ook voor 2020 is het mij wederom gelukt om deze nog een belangrijke rol te laten spelen. Nieten, geniet, genoten als tegenhanger van die kansen die een loterij je voorspiegelen. En wanneer kansen zich voordoen, is het hooguit de twijfelaar die besluit om zijn portemonnee dicht te houden. Grijp je kans gaat aan hem voorbij en de lusten blijven heb bespaard. Zo ook de lasten!


Maar daar draait het vandaag niet om! Ben naar buiten gegaan om wat boodschappen te doen in het kader van de naderende decembermaand. Vind het namelijk leuk en ontspannend om zelf kaarten te maken die iets buiten het gemiddelde kerstkaartenassortiment vallen. Want daar schuilt nu eenmaal ook een grote voorspelbaarheid in. Een rendier met een rode neus, het ho,ho, ho en de arrenslee getrokken door datzelfde rendier in vogelvlucht, de Colatruck dan wel al die Engeltjes die niet beter weten te doen dan op een bazuin te blazen. Een stal. Een ezel en wijzen die uit het oosten schijnen te komen, verlicht door een ster. En waar het sneeuwt, een dennenboom omringt met cadeautjes, vlammen in een open haard en een man die doet denken aan de broer van die Heiligman die eerder die maand zijn opwachting heeft gemaakt.

Waardoor de mythe van de Sint de volgende stap is om deze van het toneel te laten verdwijnen, opdat de leugen die gepaard gaat met dit geloof de tere zieltjes van hen die geloven, vroegtijdig de kop wordt ingedrukt.

Voortschrijdend inzicht wordt verondersteld, het heeft meer weg dat wat in Nederland aan tradities is gevestigd zo snel mogelijk dit land dient te verlaten. Veramerikanisering zou een woord kunnen zijn, gezien de Halloween, Black Friday, Valentijn en al die op economische voorspoed voortdenderende golven. En waar de een op iets terug kan grijpen (De Gouden Eeuw) probeert de ander hier zoveel mogelijk stokken tussen de spaken te steken…
Dus houd ik vast aan dat wat ik van plan ben. Iets met nieten, en wanneer dit in een wellen overgaat… blijft mijn voorspelbaarheid in tact!