Landgoed in de Duin & Bosch streek

‘Sint zat zich het hoofd te breken, / een veel voorkomende bezigheid deze weken /
Hoe hij het jaar tot een mooi eind kan brengen / zonder de kwaliteit al te zeer aan te lengen /
Toen de onthoofde watertoren hem op een idee bracht / hij denkt dat je dit misschien een beetje verwacht /
’t Is een greep in het verleden / Doe er je voordeel mee in het heden’
Sint & Piet* zwart/wit/roet/VOC: doorhalen wat niet gewenst is


Een brievenbuspakket. Met een bekend handschrift. Helemaal uit Beverwijk. Mijn naam prijkt op het adres en het kan nietwaar zijn, maar is dit wel: Landgoed in de duinen.
Het verhaal van Duin en Bosch, Dijk en Duin en Nieuw Koningsduin. Erfgoed in zekere zin dat in 1909 uit de duinen oprees. Vrouwen I, II, II, Mannen I, II, III. En hoe verder van de portiersloge, hoe zorgafhankelijker de bewoners. Dat wil zeggen: van alles door elkaar, de idioot die badverpleging kreeg, de zwakbegaafde die op een zaal met een psychoot sliep, bedden die niet veel meer waren dan houten ledikanten, waar paraldehyde de toon aan gaf en neuroleptica nog in beginfases verkeerden. Van bedverpleging naar badverpleging, de slaapkuur, de insulinecomatherapie, elektroconvulsie, arbeidstherapie en alle andere varianten die zich in de loop der tijd voordeden. Van gezinstherapie tot cannabisgebruik en waar iedere nieuwe lichting hulpverleners in het vak werd bekwaamd.
Bekwaam en bevoegd, uitgangspunten voor de wet BIG. En het beroep van Krankzinnigenverpleger verdween. Dat werd simpelweg de B. Het zwarte kruis i.t.t. het witte van de A. Maar de B stond dan ook voor Bijzonder. En Bijzonder waren die mensen, die anders deden en anders doen dan dat de gemiddelde mens doet. Verwarde mensen, depressieve mensen, manisch-depressieve mensen, psychotische mensen en uiteindelijk verdwenen in de loop der tijd ook die mensen die nu op hun mogelijkheden worden gewezen.


Niet langer beperkt, niet verstandelijk gehandicapt, geen plek meer voor de idioten, imbecielen en debielen. Zij verhuisden naar de Z. Een aparte opleiding werd gegeven en waar nu ook die instellingen worden verondersteld terug te keren in de maatschappij, waarbij de doelgroep dient te integreren is dat fenomeen al jarenlang aan de gang in de Psychiatrie.
En waar dit dan weer toe leidt: sla een willekeurig krant open en lees dat die verwarde mens… ook dodelijk getroffen kan worden door een politiekogel!