Onbevangen!

Het heeft iets rudimentairs en zeker iets banaals, wanneer ik mezelf profileer als authentieke flapdrol. Waarbij het accent zich met name richt op die flapdrol. Simpelweg door even onderuit te gaan en daar de wrange vruchten van te blijven plukken. Alhoewel, er is sprake van een lichte verbetering. En dat doet deugd! Heb daardoor alle tijd om met mezelf bij mezelf te rade te gaan. In die zin dat door mijn voortschrijdende leeftijd, ik zo af en toe de behoefte voel en daar ook bij stilsta om het kind in mij te blijven koesteren. Het kind dat oprecht geloofde in Sinterklaas en er niet bij stilstond dat ouders en grootouders er alles aan deden om dit verhaal letterlijk in ere te houden. Cadeautjes, het zingen bij de kachel en de Piet die door de schoorsteen zonder iets te breken die presentjes door de schoorsteen te gooien. En het paard dat over de nok van de daken uiteindelijk met wortels werd beloond.

Dat hutspot daar de volgende dag het gevolg van was, daar stond ik niet bij stil. Spannend was het, wanneer de voorspelbare liedjes gezongen werden en in de nacht is stiekem naar beneden ging om te kijken of… en zowaar, hij was al geweest, er zat iets in mijn schoen en deed ik de volgende dag alsof… Wat een verrassing als het een letter was, een autootje dan wel een zak vol chocolade duiten. En dat dient te verdwijnen opdat het kinderzieltje later niet te maken krijgt met de gevolgen van het trauma als gevolg van het feit dat hij toch niet bestaat?!

Moet er niet aan denken. Hij las voor uit het grote boek, las je de les en stond ook stil bij de dingen die je kinderhartje vervulde: dat je goed kon lezen, dat rekenen niet altijd even makkelijk ging, dat de kunst van het leren er op school door meesters en juffen werd ingeramd en dat sparen een lieve lust was voor later, als je groot zou zijn. Want door te sparen kon je kapitaal vergaren, sparen tot het een nuts was. Neen, de Nutsspaarbank was niet alleen genoegen, maar ook nog eens een feit. Met centen, stuivers, dubbeltjes en kwartjes en zo af en toe een gulden. En waar de markt beweerde dat een gulden een daalder waard zou zijn. Kom daar nog eens om en kijk wat je kunt doen met de huidige poen! En ik kocht een autoootje: een Dinky Toy, vervaardigd in Engeland. Van een Verenigd Koninkrijk had in nog nooit gehoord. De radio was de toegang tot de wereld en de Krant hield de stand van zaken bij. En ik las in Het Parool de strip van Kapitein Rob. Die de meest fantastische avonturen beleefde. Of kwam in de leesportefeuille de avonturen van Robbedoes en Kwabernoot tegen. Of de Lach en de Piccolo, die als volwassen lectuur onder een zekere geheimhouding kwamen te staan. Met dames in Bikini, wat spannende plaatjes van mensen die er alles aan deden om… Ga naar een willekeurige tijdschriftenzaak en verbaas je niet over de zinnenprikkelende lectuur die daar te vinden valt.

En wanneer wel: Sinterklaas en Zwarte Piet, die vergeet ik van mijn leven niet!