de STAAT.

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden. Insteken, omslaan, af laten glijden. Insteken , omslaan, doorhalen, af laten glijden. Verrek, ik heb een steekje laten vallen. En dat overkomt mij niet vaak. Althans, dat idee is aanwezig bij de eerste van het land. Iemand die de Staat vertegenwoordigt. Welke Staat? De Staat der Nederlanden.

Was het maar een steekje. Het zijn er in de loop der tijd veel meer geworden. En daardoor kon het Sociaal Cultureel Planbureau weer aan de slag. 41 % van de Nederlandse bevolking heeft nog vertrouwen in de coalitie. 43 % heeft nog vertrouwen in de leden van de Tweede Kamer. Hoe is dat nu toch mogelijk? Geen idee wie aan het breien is geslagen, maar het ziet er naar uit dat de trui die op de naalden stak, wat gaten gaat vertonen. Hoe die gaten zijn te vullen? Ook daar bestaat nog geen idee over.

Want dat de man zijn best doet om het Schip der Staat van koers te wijzigen, blijkt dat het roer het af laat weten. En waar die andere stuurlui zijn gebleven? Spoorloos in de mist verdwenen. Geen misthoorn die uitsluitsel gaat bieden. En zo hobbelen we wat door, slaat een zeker vertrouwen om in een wantrouwen en zal het op termijn waarschijnlijk niet veel beter gaan worden. De teneur is duidelijk: het vertrouwen is ver beneden peil. En als je je dan bedenkt dat de cijfers met schoolresultaten te vergelijken zijn, zit het er dik in dat ze blijven zitten.

Maar blijven zitten met deze klas? Ik geef het je te doen. Maar er is in ieder geval een man die zich aan het rijk rekenen is! Zijn naam? Jetten!