De wissel

Sommigen noemen het lot, anderen opteren voor noodlot en derden noemen het eenvoudigweg karma. Waar je de goden niet dient te verzoeken, vallen anderen zomaar uit Gods hand. En waar derden een handje tekort komen, willen anderen nog weleens een handje gaan helpen. En technisch gesproken zijn derde handjes handig wanneer je een handje mist. Ik bedoel maar, voor je het weet word je een handje geholpen of is er een hondje in de buurt die de last op rolletjes laat lopen. En handige handjes zul je her en der kunnen vinden wanneer er wat gerepareerd moet worden. Morgen maak ik gebruik van de handige handen van een cardioloog. Het heeft veel weg van een simpele handeling, edoch er komt het nodige bij kijken.
Het openmaken van de huid in de buurt van de andere littekens, het loskoppelen van de ‘leads’ van het praktisch lege apparaat, het verwijderen van dit object, het koppelen van die ‘leads’ aan het volle apparaat, het testen van de functies, het instellen van het apparaat, het plaatsen in de ‘pocket’, het tussendoor stelpen van het bloed, het hechten van de wond, het plakken van de pleister en dan, nadat ik mogelijk van een lunch gebruik heb kunnen maken, het afscheid nemen en het naar huis gaan.
Voorzien van de nodige instructies, het innemen van de bloedverdunners die tijdelijk gestaakt zijn, het zorgvuldig omgaan met de plek van die ingreep, de mogelijke pijn die bestreden wordt met paracetamol, het voorzichtig gebruik maken van de aangedane zijde (in dit geval de linkerbovenkant, en het kijken naar de veranderende kleuren van de plek waar de ICD is ingebracht. 10 dagen geen auto besturen, geen onverwachte bewegingen maken, de pleister die op de wond zat verwijderen en deze vervangen door een nieuw pleister en het zienderogen zien van de samensmeltende huid die, na een volgende ingreep dra zal verworden tot een litteken die mogelijk weer een tijdlang meegaat.
Maar dat laatste heb je niet altijd voor het zeggen, wanneer de tijd het zal leren is volstrekt een raadsel. Voorlopig kan ik weer een tijdje vooruit, doet dat ding wat van dat ding verwacht mag worden, zal ik me wederom gaan overgeven aan het apparaat dat ik al ruim tien jaar met mij meedraag. Een ICD, daar kom ik in mijn geval een stuk verder mee!