Dilemma deel 7: passie voor preken.

Als de vos de passie preekt, is de boer erg waakzaam omtrent zijn kippen. En waar de torenhaan niet kraait, kan het niet anders dan dat de preek verstoord wordt door de kerkklok die luidt. Van een Bim Bam naar Beieren zorgt ervoor dat de gemeente gevolg geeft aan de oproep die over het dorp de kerkelingen uit hun coma wakker schudt, waarbij de zondagse kledij het af moet leggen voor het dagelijks tenue dat niet meer behelst dan een boerenkiel gedekt door een blauwe overal met aan de voeten gele klompen. Desnoods zwarte, wanneer er sprake is van een diepe rouw omtrent hen die het heden hebben verlaten en op een herinnering voort dienen te gaan leven.
Maar ik mocht op de kansel staan, gehuld in een geel hesje opdat mijn roep omtrent die anderhalve meter afstand, het invullen van een naam gevolgd door een telefoonnummer en het gebruik van de handgel en desnoods een simpel mondkapje ervoor heeft gezorgd dat menigeen (333 op mijn teller!) kennis konden nemen van de werken waar de muren dit keer mee behangen waren.


PKN staat voor Protestantse Kerken Nederland, een collectief van vrijwilligers dat in een stichtingsvorm is gegoten en waar mensen (bezoekers dus!) het aangename de kunst dus van Joke Mulder, Pauline Bakker en Katinka Krijgsman, het nuttige konden koppelen aan een blik in dat sobere kerkinterieur onder de noemer Schermer Kunstroute 2020.
En eerlijk gezegd heb ik mij uitstekend vermaakt met de genoemde dames en heb ik me door Pauline laten verleiden om een moment op de kansel te staan, hetgeen ik niet direct als een heiligschennis ervaren heb. Maar menigeen kan daar anders over gaan denken en wanneer ik wat later mijn betreden over denk had ik er misschien beter aan gedaan…
Maar dit ligt vast, dit is de kans die ik van de kansel tot mijn beschikking heb gehad en wanneer ik voor deze daad boete dien te gaan doen, hoop ik oprecht dat ergens in die hemel waar menig bui het gewas van de nodige drank heeft voorzien (regenwater en geen wijwater!) op een zekere genade kan gaan rekenen, alhoewel…

juist in mijn situatie waarschijnlijk geen afkoop op prijs wordt gesteld.