Dilemma 4 (onder beeld!)

Circus aloude stijl en circus nieuwe stijl zijn bijkans niet met elkaar te vergelijken. Waar olifanten en een gemengde roofdierendressuur in het verleden voor de nodige opwinding wisten te zorgen, zijn het nu de halsbrekende waaghalzen die zich hoog in de lucht aan vliegende trapezes door het luchtruim vliegen, een net dat hen behoedt bij een val naar beneden, een clown die er alles aan doet om het publiek aan het lachen te maken, ballerina’s in gewaagde kleding en het orkest dat een volgende tune inzet, de drummer die begint te roffelen en het publiek dat de adem inhoudt tot… het corona-virus toesloeg.


Cirque du Soleil dat doet denken aan een variete theater als voorheen op de kermis te vinden was, de sterke man, de vrouw met de baard, de goochelaar die het presteerde om horloges afhandig te maken bij het aanwezige publiek en de spreekstalmeester die zich voordeed als de directeur en de burgers, boeren en buitenlui die zich vergaapten aan de kunsten die zij tentoon wisten te stellen. Maar… dat reizende circus is voor een groot deel verdwenen, Herman Renz een naam die gedoemd is om tot het verleden te gaan behoren, waarbij Strassburger, Mikkenie en niet te vergeten Tony Boltini zich bij aan kunnen sluiten. Maar er bestaan nog wat Duitse circussen die een naam hebben gevestigd: Krone, Roncalli, Renz en niet te vergeten het Zwitsers circus Knie.

Om maar wat Europese namen te nomen, maar ook Frankrijk kon bogen op Pinder, Jean Richard en niet onbelangrijk het Engelse Chipperfield en Billy Smart…
Cultuur dus in zekere zin, vermaak in een andere setting, traditie in een derde oogopslag en wanneer dan een Circus failliet gaat door omstandigheden, praat je niet meer over miljoenen maar blijken daar miljarden mee gemoeid. En waar ooit de ‘Greatest Show on World’ gekoppeld werd aan Ringling Brothers, Barnum & Bailey, Circus Circus zowel een circus als een gokpaleis is geworden (waar wij ooit verbleven toen wij in 1979 in Las Vegas te vinden waren), Siegfried en Roy met witte leeuwen hebben zien optreden in het Flamingo Hilton en van de koelte (airco) van dat circustheater in de hitte van de nacht (28 graden Celsius) onze Camper opzochten, dat… dat zet me voor een dilemma zonder beelden dit keer.

Cirque du Soleil failliet?! Ik moet er niet aan denken.

Er is leven na… de buxusdood…?!