Een (nog) nieuwere norm.

Join the club! Maar van welke club wil jij deel gaan uitmaken?! En als er wat te kiezen zou zijn, waar zou jij dan voor gaan kiezen? Neen, ik doe niet mee aan stemmingmakerij, weet dat we over enige tijd weer naar de hokjes mogen en daar met dat rode potlood een teken van leven aan een ander geven. En dat daarna zal worden geteld, hoeveel de een aan stemmen heeft gekregen en hoe de ander zijn of haar verlies dient te gaan slikken. Want ook dat draait gewoon door, een circus waarbij de ene partij niet voor de ander onder wil doen, met een vracht aan goede voornemens, met een uitspraak dat in het verlengde ligt van wat de toekomst mogelijk nog te bieden zal hebben, en waar een keur aan plaatselijke en landelijke partijen hun opwachting hopen te maken.

Kies lokaal, dan wordt het iets voor ons allemaal. En wanneer je niet weet wat te kiezen een blanco stem gaat in de regel naar de partij die het grootste wonder in de mond heeft genomen. En waar de tegenpartij is gebleven? Die heeft klop gekregen van de mattenklopper alvorens van Kooten en de Bie het bijltje erbij neer hebben gelegd en de pijp aan Maarten hebben gegeven dan wel iets aan de wilgen hebben gehangen. Wat dat precies is geweest ben ik op dit moment even kwijt, het zal ongetwijfeld niet de mantel der liefde zijn geweest. Want daar is op dit moment de grootste behoefte aan. Zeker in een tijd van onrust en ellende, waarbij de vluchtelinge stroom meer en meer aanhoudt en het leed van een afstand is te overzien. Dat wil zeggen dat het journaal aanschouwelijk maakt wat de gevolgen voor de burgers aldaar zijn. Kapot geschoten huizen, overheidsgebouwen aan puin, doden en gewonden die niet veel meer zijn dan op een bepaald moment cijfers zonder naam, gelijk ook niet zo lang geleden er ophef was omtrent het aantal positieven. Ook daar werden mensen getallen, werden opnames in een ziekenhuis met cijfers afgedaan en hebben we het Centraal Bureau voor de Statistiek om andere cijfers naar voren te brengen: oversterfte en ondersterfte naast een vloed aan geboortes die een gemeentebestuur kunnen dwingen om meer opvang voor jongeren te gaan regelen.

Een economisch principe voor als straks de nieuwe norm van zich kan gaan spreken. Een totaal andere norm dan dat wij voor de pandemie hadden!