Elders …

Natuurlijk is het elders altijd: leuker, prettiger, aangenamer, warmer, behaaglijker, spannender, vrolijker, belastender… eh, dat klopt niet in het rijtje van dingen die het leven veel… prettiger, veeleisender… eh, ook dat klopt niet dus dan maar veel interessanter, schoner, dwingender… eh wederom een foutje en zo stapelen de foutjes zich op terwijl de schoonheid die vaak verscholen gaat achter een masker niet veel meer hoeft te doen dan het masker te laten zakken.


Neem nu kunst en laat ik eens stilstaan bij de kunst van de stilte. Een stilte die soms zo bedreigend kan zijn dat de mens zich steeds minder op zijn gemak gaat voelen, een gevoel van onbehaaglijkheid zich manifesteert en voor je het goed en wel beseft het ongemak zich van je meester maakt. Of neem nu de bedrieglijke stilte die veelal voorafgaat aan de storm die dan in hevigheid toeslaat. Waarbij orkaan krachten zich meester maken van de pannen, waarbij de regen niet alleen klettert tegen de ruiten maar ook de dakgoten laat overstromen door een simpel natuurgeweld. De putten overstromen, dijken op doorbreken staan en auto’s niet veel beter weten te doen dan in een maalstroom van water en modder, van geknakte bomen die zich van de auto meester maken er een zodanig rampgebied van maken dat redders in nood in nood dreigen te komen.


Maar dat alles is zichtbaar, dat natuurgeweld kennen we wel van beelden van elders dan wel van ergens dichtbij. Dat valt makkelijker te duiden dan de huidige situatie, die mensen opzadelt met complotten, met regeringsleiders die proberen de meute te kalmeren en de cijfers die voor een belangrijk deel bepaald niet liegen, dan wel berekeningen die ons nu worden voorgehouden. Beurzen die het effect van een Jo Jo kennen, beleggers die niet weten wat te doen en de gokkers die nog maar weer wat kansen wagen. Neen, je hoort mij nu niet bepaald klagen, maar wanneer je mij zou vragen hoe lang dit alles nog duurt…


De zomer in het verschiet, de een zijn lust de ander het verdriet, een derde doet een poging en slaagt, de vierde koos en waagt het niet. Dat alles in een notendop en voor je het weet raakt elders… achterop!