even een breek…

Het is nu eenmaal geen wet (hooguit voor de Grapp) dat Meden en Perzen zich voorspellend iedere dag in mijn blog kunnen voordoen, maar wanneer Breda wordt aangekondigd in verschillende delen, kan het een verademing zijn om het voorspelbare enigszins met voeten te gaan treden. Neem nu de Hortus Alkmaar wanneer deze zich manifesteert met Kunst, exposities, demonstraties, workshops (werk aan de winkel), kunstmarkt en veiling op zondag met Muziek. En dan te bedenken dat het dit keer muziek is terwijl er gewerkt wordt. Althans wanneer ik het gehamer en getik van steen dat verbeten een verandering ondergaat, geen spaanders te vinden hooguit van Jos Apeldoorn die met houten sculpturen in de weer gaat, de bronzen en de beelden her en der in de tuin en de schilderwerken die een plaats gevonden hebben in de kas. Werk van Mary Koekenbier die de koeien laat voor waar ze zijn (in de wei dit keer) en zich nu gestort heeft op doeken die niet alleen heel kleurrijk zijn, maar ook nog eens de bloemenpracht waardoor de Hortus zich kenmerkt, in haar werken terug laat komen.

Werk van Pauline Bakker


Maar meer ben ik onder de indruk van de werken ( met vooringenomenheid!) van Roland van den Heuvel en Pauline Bakker. Dat zegt iets over mijn voorkeur, waarmee ik andere absoluut niet ten nadele wil gaan noemen. En wanneer dan een nieuw werk van Pauline Bakker (haar Pietjo) tijdens de veiling xxx,xx euro opbrengt, zal de gelukkige bezitter van dit kleinood geen idee hebben aan de vooravond te staan waarop Pietjo nader het licht zal gaan zien. Die andere dimensie, hetgeen een totaal ander pad opent dan wat de gemiddelde kenner en bewonderaar van haar werken gewend is. En waar ik wederom een pleidooi voor wil houden, omdat ik het genoegen heb gehad om aan de vooravond van deze ontdekking te hebben gestaan.

Werk van Ronald van den Heuvel
Het eerste Pietjo op de veiling van de hand van… Pauline


Dat neemt niet weg dat ik een bijzonder aangename middag heb doorgebracht, waarbij de veilingmeester Bas de Regt er alles aan gelegen was om het aanwezige publiek zodanig te verleiden dat de kas van de Hortus flink gespekt had kunnen worden, ware het niet dat de veiling nogal wat buitenbeentjes naar voren bracht. Behalve de kunst en de werken van de verschillende meesters kwam ook een puzzel van Jan van Haasteren voorbij, een oprolkleed voor eerder genoemde puzzel, een Nespresso apparaat dewelke de eigen koffiebonen schijnt te kunnen doppen, een vouwfiets voor hen die de macht van het fietsen nog tot hun beschikking hebben (een hoog grijs gehalte doet zich ook vanmiddag voor) en voor de buitenstaander die slechts aan een woord genoeg hebben, ook nog een foto van het tweetal dat ik eerder naar voren bracht te weten Pauline Bakker links en Roland van den Heuvel waarschijnlijk (dus wel zeker!) op rechts. Maar wat zij straks zullen gaan stemmen…

Geboeid hoewel… herkent u ze?!