Expositie Herman Bing

Plasticine en Fimo klei, materialen die ervoor konden zorgen dat je je creatieve kwaliteiten in beelden kon gaan omzetten. Kom daar nog eens om in de wetenschap dat er ook mensen zijn die instaat blijken te zijn om eenvoudige doosjes in andersoortige objecten om te zetten. En wanneer het een fotograaf lukt om deze doosjes met een eindbestemming vuilnisbak te bewaren door dit vast te leggen, gaan deze objecten niet meer verloren en maken ze kans om alsnog in een expositie naar voren te komen.

Waar dan weer een prijskaartje aan komt te hangen die menigeen achter de oren doet krabben. 550 euro voor zo’n foto wel in een verantwoord lijstje, is niet misselijk. De wetenschap ook dat dit geen unica betreft weerhoud mij om zo’n foto aan te schaffen, ondanks de toezegging dat wanneer er aan een bepaald object een naam wordt gegeven een korting van 10 procent te verdienen valt neen, dit keer laat ik die pijp aan mij voorbijgaan. Anders wordt het wanneer er een naam van een wat meer bekende kunstenaar naar voren komt.

Het was dan ook koleireweer dat mij naar Koel 310 bracht om aanwezig te zijn bij een expositie van Herman Bing, bekend van zijn Bingeriaanse dozen. Vastgelegd door Ton Voerman die dit keer als gast conservator de opening verrichtte. En waar een redelijk aantal genodigden het weer trotseerde. Een overweldigende hoeveelheid werken, waarbij zijn creativiteit in alle toonaarden te ontdekken viel. Dit keer was er sprake van tweedimensionale kastjes aan de muur, hetgeen wel degelijk zijn geposeerde werken duidelijk liet uitkomen. En waarbij Koel 310 zijn naam eer aandeed, want de ruimte leent zich nu eenmaal niet voor een hoge gas rekeing. Dat neemt niet weg dat de opening door juist deze eenvoud geslaagd mag worden genoemd.

Laatste 15 Reacties