voorzichtig!

Ben je een fervent lezer van Multatuli, dan ben je automatisch een Multatuliaan. Houd je van Comedie, dan word je niet automatisch een Comederiaan, hooguit een Comediant. En van hen is bekend dat zij voorbij trokken, waardoor ziektes zich over het land konden verspreiden en hele bevolkingsgroepen met de dood werden bedreigd. Gelijk het drinken van Mexicaans bier een uitzondering op de regel zou kunnen zijn.


De Spaanse griep eiste nu eenmaal nog meer slachtoffers dan dat de GrOOte OOrlog had gevraagd, en waar tuberculose als de vliegende tering bekend stond, zijn het nu de virussen die zich van dier naar mens weten te verplaatsen. Om over de zwarte dood maar te zwijgen. Menigeen is aan de pest overleden en waar de ratten het riool met hun uitwerpselen weten te vermaken, is de spirochaet niet zo ver te zoeken. Tenslotte is de Ziekte van Weil ook een bekende in het patroon van ziek en zeer, al wordt deze ziekte tegenwoordig veel sneller om het hoekje gebracht.


Een hoekje om blijkt soms niet zonder enig gevaar te worden gemaakt. ’t Is dinsdag en alles is rustig in de stad, nog even en de poorten gaan dicht en de wachters maken zich klaar om mogelijk gespuis vroegtijdig de pas af te snijden. Of, bij dreigend gevaar schromen zij niet om desnoods met hun pieken de nodige steekwonden toe te gaan brengen.


Waarmee een huidig kwaad naar voren wordt gebracht: stekeligheden doordat de jongeren onder ons niet meer ‘onder de wapenen worden geroepen’, maar zij zichzelf van een wapen hebben voorzien. Een keukenmesje kan al voldoende zijn, een stiletto is weer eens wat anders en wanneer er vlinders in de buik steken ben je waarschijnlijk tegen een vlindermes aangelopen… maar
als je je afvraagt hoe egels het doen, is er nog steeds sprake van dat aloude gezegde dan wel een wijsheid: voorzichtig!