Feijn & Alkmaar uit de Kunst

Glas, plas en alles verdween, wat ooit eens was. Een Feijn er begin weet ik eerlijk gezegd niet te bedenken, laat staan dat ik probeer om een begin te maken van iets dat op termijn moet resulteren in een boekje in de vorm van een afscheidsbedankje. En dan doel ik op het feit dat Feijn na 24 augustus niet meer op die locatie te vinden zal zijn.

Met een glas, met muziek en met de nodige vrienden en bekenden die hun opwachting zullen komen maken, is het einde oefening voor Tineke, Michael, Jose en de kompaan die ook van dit gezelschap deel heeft uitgemaakt. Over drie weken is het zover en de boedel heeft een andere bestemming gekregen en op de valreep heb ik me toch nog van een aantal werken meester kunnen maken.

Want in eerste instantie had Magritte zich aan mijn blik onttrokken, bij een nadere speurtocht kwam ik dit werk alsnog tegen en kon ik het niet laten om ook ‘Alkmaar uit de Kunst’ op die valreep mee te nemen. Een uitgave ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van de Historische Vereniging Alkmaar. Onder de toen nog bezielende leiding van Leen Spaans, die inmiddels de hamer heeft overgedragen… En dan kom ik een aantal mij bekende namen tegen: Pauline Bakker, Annemarie Kuster, Agatha Bekker en Eric J. Coolen.

Naast al die andere voor mij onbekende schilders. Toch mis ik een aantal namen te weten: Willem Hopman, Koos Stikvoort, een Dirk en Jaap Oudes of, als fotograaf niet de eerste de beste, Rick Akkerman. Dat had gekund en in het vooruitzicht dat die HVA in 2020 95 jaar bestaat, spreek ik de wens uit dat… Maar dat zal wel niet, 95 jaar stelt nu eenmaal minder voor dan dat 2025 een honderdjarig bestaan van enige luister kan worden voorzien.

Dan is Feijn reeds lang geschiedenis geworden, zullen fysieke boekhandels hooguit nog wat ansichtkaarten verkopen en maken drones de dienst uit. Geen pakjesdragers, geen bestelbussen, geen tijdschriften, geen… Feijn!