Herinnering.

Herinnert u zich deze nog? Dat enkel glas en enkelsteens muren de standaard was? De tijd dat er nog tonnetjes werden opgehaald, de straatveger alles bij elkaar veegde en dat buren in eenzelfde straat, in eenzelfde wijk naar die melkboer, die groenteman en de buurtwinkel gingen. Dat pakken Nefa in een witte omslag bij de drogist werden gehaald en dat de sigarenman op de hoek ook nog Golden Fiction, Lucky Strike en Captain Grant in het zicht mochten verkopen? Dat bij feestjes niet veel meer drank werd aangeschaft dan dat er mensen op bezoek kwamen, dat Citroentjes wedijverden met glaasjes advocaat, dat over een tweetal biertjes de hele avond gedaan werd en dat pepsels onderdeel waren van de hapjes uit die tijd. Dat de woonkamer blauw zag van de rook en dat voor iedereen die op bezoek kwam de geliefde sigaretten in een glaasje op tafel stonden. Dat pakjes sigaretten gehalveerd konden worden aangeschaft en de pastoor werd ontvangen met een dikke sigaar en oude jenever. En dat er dan in Katholieke gezinnen een balletje werd opgegooid, wanneer een volgend kind het levenslicht mocht gaan aanschouwen.

De jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen kolenkachels de standaard waren en de kolenboer geregeld een mud kolen door het huis naar achteren bracht. En op vrijdag de visboer met zijn handel kwam venten, de melkboer met een hondje de straten onveilig maakte en een draaiorgel geregeld de Tulpen uit Amsterdam liet horen. Dat auto’s in het straatbeeld een zeldzaamheid was en dat brommers over het algemeen luid knetterend hun opwachting maakten. Dat potjes op het hoofd heel veel later door helmen werden vervangen en dat leren jassen gemeengoed waren? En dat, wanneer een gezin de beschikking had over een auto, het meestal gepaard ging met het aanzwengelen van de motor er op zondag een ritje werd gemaakt? Maar wat wel een standaard was in vee gezinnen, toen de kinderen op de zolder door de dakpannen de maan zagen schijnen, was het gebruik van wollen dekens, terwijl de ijsbloemen op die enkelglas ramen te vinden waren.

Toen AaBe een andere standaard was, van donzen dekbedden nog geen sprake en dat een opklapbed ervoor zorgde dat de kamer waarin werd geslapen zich ook leende om met speelgoed te spelen en Dinky Toys niet voor iedereen was weggelegd. En dat Meccano zich uitstekend leende om de meest fantastische modellen door de kamer heen te rijden. Dat aardappelen, groenten en een bal gehakt volstonden voor een maaltijd en dat Molenaars kindermeel werd vervangen door havermout en dat op school melk werd gebruikt en dat de huur werd opgehaald.

Dat kinderen op diezelfde lagere school door de Nutsspaarbank na het weekend de mogelijkheid kregen om hun zondagse centje in een spaardoos te doen en dat de bovenmeester die cent, die stuivers, dat enkele dubbeltje en dat zeldzame kwartje in een boekje noteerde? Die tijd dus, en dat vanwege het feit dat er vandaag een wollen deken buiten is te vinden. Om de mufheid van jaren te vervangen door de lucht van vandaag, zonder teveel CO2 en andere fijnstof, hoewel…