Jeugdsentiment

1

Het begint vaak met een (1), maar in mijn geval met twee (2). En die twee komen twee keer per jaar uit de kast, gelijktijdig met een bezoek aan de tandarts. In mijn geval Mej. M.A.J. Kamphuis in een riante woning werkzaam in het Kennemerpark. Met uitzicht op haar tuin en die venijnige boormachine die met spiraaldraden wordt aangedreven. Voor die tijd mogen wij spelen in de wachtkamer en rossen onze autootjes tussen de benen van de andere wachtenden door.

2

Het kan mij niet lang genoegen duren, voor wij de behandelkamer mogen betreden, en wanneer wij onze kaken van elkaar hebben geopend, zij genadeloos door de mond is gegaan, kan het haast niet anders dan dat zij ons trakteert op wat pepermuntachtige suiker snoepjes, opdat zij weet dat wij over een half jaar wederom… met veel genoegen naar een bezoek aan haar uitkijken. Want dan komen ze wederom uit de kast, want na het bezoek worden ze weer bovenin de kast gezet. En wachten geduldig af tot het moment waarop moeder Aat ze weer tevoorschijn tovert. Dinky Toy staat er op de onderkant en Made in England. Modelautootjes dus en die modellen blijken achteraf voor het in een ‘vlaag van woede’ blijvend verzamelen van die modellen. Tot het de spuigaten uitloopt en ik tot de ontdekking kom dat op een ander moment… mijn jongste zus mijn modellen aan het ruilen is met de buurjongens en zij de nodige Suske en Wiskes heefr verworven. Mijn nostalgische modellen hebben dan allang het huis verlaten en er is mij alles aan gelegen om alsnog die modellen te bemachtigen. Maar dan ben ik al een stuk onderweg m ‘volwassen’ te worden, maar blijft dat jongetje nog steeds op zoek naar andere modellen als die eerder verloren gegane objecten.

Waar gaat dit over?! Een brandweerwagentje met een laddertje en een bel (1) en een Landrover (2), waarbij het stuur rechts zit en het is voorzien van een mannetje. Dus voor vandaag maar weer eens terug gegaan in de tijd en om het geheel wat completer te maken: ook een Studebaker (3) van voor de Tweede Wereldoorlog gekregen van Oom Piet en Tante Audrey en een elektrische melkwagen (4) van opa Klaas, welke naam ik nog steeds in mijn naam meeneem… Willem als mijn vader, Izaak van mijn grootvader van moeders kant en Klaas…

3
4