JOE, denker of doener?

Is Joe een denker of een doener?! En als hij een denker is, heeft hij dan ooit gedacht dat hij het zo ver zou schoppen op zijn oude dag? Neen, wonderen zijn bepaald nog niet de wereld uit, maar ooit was ook hij een jongen, werd een man, volwassen en mogelijk heeft ook hij ooit met een geweer in zijn handen gestaan. Kennis genomen van dat nummer van Jimmy Hendrix waarin hij vraagt waarom hij met een ‘gun in his hand’ door de straten van zijn toenmalige stad heeft gelopen. Of weleens op berenjacht is gegaan, een eland heeft geschoten en die arme haas die van peper werd voorzien. Hazenpeper is immers niet te versmaden en het feit dat die haas dood ook nog eens mocht adelen, is zeker het vermelden waard.


Dit is immers zijn dag, een dag van mogelijk Hoop en Glorie. Wanneer hij af kan gaan rekenen met wat zijn voorganger allemaal in werking heeft gezet, de persen overuren maken om het volk van (ongedekte?) dollars te voorzien, de pandemie de kop in te drukken en Amerika weer die plek te geven die door zijn voorganger onbehouwen in mootjes is gehakt.
Gehakt te maken van al die besluiten waarop geen zinnig mens heeft zitten wachten, en waar de wereld in het algemeen en Amerika in het bijzonder nog vele jaren last van zal hebben. Mogelijk een wat somber scenario, maar ik ben dan ook geen Amerikakenner, hooguit kan ik nog steeds met veel genoegen terugblikken op 1979, toen een pindaboer genaamd Jimmy Carter het voor het zeggen had. En er op dat moment sprake was van een vorm van oliecrisis en wij alle moeite moesten doen om nog ergens een benzinestation te treffen die onze beide tanks kon vullen…


Dat de DC 10 haarscheurtjes vertoonde en wij met een verlengd KLM toestel (super DC 8) ongelimiteerd Heineken konden drinken, een tussenlanding op Toronto maakten en de vlucht naar Los Angeles inhield dat we voor het overige drankgenot moesten betalen. Tot Toronto was het voor nop. Waardoor de zuinige aard van de Hollander op de proef werd gesteld en het tot een enkel biertje beperkt bleef. En nu gaat Joe het land bestieren en besturen. Ook hij zal zich door een leger van adviseurs door de eerste dagen weten heen te slaan, besluiten moeten nemen die door zijn voorganger in werking zijn gesteld waarschijnlijk weer terug gaan draaien en hoewel op zijn leeftijd niet direct meer een doener, wel knopen moeten doorhakken.

Maar… wanneer ik deze letters schrijf duurt het nog twee dagen voor de inauguratie gaat plaatsvinden. Verkeert Washington in een staat van belegering, staan ordetroepen klaar om iedere vorm van geweld de kop in te drukken en maakt ook de FBI overuren. Zullen Trumpadepten van zich laten horen, kan er geen sprake zijn van een massale bijeenkomt en verwacht ik eerlijk gezegd dat er minder aanwezigen zijn dan tijdens de inauguratie van zijn voorganger, die er een handje van had om met grotere cijfers naar voren te komen dan dat Obama zou hebben gehad. Ooit was er die uitspraak dat een krantenjongen het tot miljonair kon schoppen, het land van de onbegrensde mogelijkheden en tegenwoordig zijn het geen miljonairs maar miljardairs die dromen van: ‘fly me to the moon, and let me play between the stars’, maar waar de strepen (stripes) zijn gebleven?