Kiezen…

Bij de eerste dode staat men niet te lang stil. Bij het 999ste slachtoffer is het simpelweg afwachten. En wanneer dit enkele duizenden betreft, zijn het mogelijk alleen nog maar statistieken die aangeven hoevelen aan hen vooraf zijn gegaan. En waar het ene land de doden betreurt, worden in een ander land stemmen geteld. Ook daar bieden grafieken en statistieken uitkomst. WORDEN ER ZETELS VERDEELD, COALITIES GESMEED EN MAAKT DE BURGER ZICH OP OM WEER ZOLANG DOOR EEN COLLEGE VAN B & W BESTUURD TE WORDEN.

Bewust kies ik voor de grote en de kleine letter in een wereld die bol staat van de verschillen. Niet alleen in beleving, maar ook in de rouw en het verdriet dat zich op vele fronten voordoet. Ook nu kies ik weer voor een specifiek woord namelijk fronten. Want het een is niet voor te stellen en het ander doet zich stomweg voor. En daar tussendoor laat de zon van zich horen, gaan we weer een sprong in de tijd naar voren, de klok die de tijd weergeeft en het spektakel dat zich voordoet. Maar dan weer (en daar heb je het woord weer) op andere fronten.

Bijvoorbeeld in de cultuur die met een hangend oor moet gaan afwachten of de theaters weer uitverkocht zijn, festivals die zich opmaken om weer eens flink uit te gaan pakken, medewerkers die voorlopig ander werk hebben gevonden en technici die zich hebben laten omscholen en werkzaam zijn in een totaal andere tak van sport. Mogelijk hun heil hebben gezocht en gevonden in de zorg, alhoewel ook dat te betwijfelen valt. Want waar het een letterlijk in de puinpoeier valt, maakt een ander deel van de wereldbevolking zich op om de naderende recessie het hoofd te gaan bieden. Waarbij hongersnood niet uitgesloten is, producten niet altijd meer vanzelfsprekend in de winkels te vinden zijn en een kledingzaak uitpakt door mensen te attenderen op het feit dat Pasen in aantocht is en dat je het beste op je Paasbest je in de nieuwe kleding kunt gaan steken. Paaseitjes met vele tonnen te verkrijgen zijn, en het bijkans vanzelfsprekend is dat ook de gourmetstellen weer overuren zullen gaan maken. En de Paus er in zijn Paasbest wederom een Urbi en Orbi naar voren brengt. Want ook dat zijn zaken die simpelweg doorgaan. Gelijk ook al die andere zaken stomweg doorgaan, waarbij de keuzemogelijkheid niet altijd voorspelbaar is.

Want wat valt er nu op dit moment nog allemaal te kiezen?!