Kwee(t)nie

Wat is wijsheid? Wanneer je bijvoorbeeld iedere dag een maaltijd in elkaar draait, je je realiseert dat je bij een beslissing niet direct dient te gaan handelen, de tijd neemt om zaken te laten bezinken en wanneer je een rad voor ogen wordt gedraaid, je zelf in staat bent om dat rad te stoppen. Je niet altijd luistert naar de mensen die zeggen ergens verstand van te hebben, af te gaan op je onderbuikgevoel voor zover aanwezig. Bij jezelf te rade te gaan wanneer je voor een uitdaging wordt gesteld en mocht dit alles niet helpen, mogelijk je knopen te gaan tellen.


Zo kan het ook gebeuren dat door een verandering van een gegeven, het geluk je gaat toelachen. Neem nu iemand die zich als non-binair manifesteert en stelt daar veel gelukkiger door te zijn. Genderidentiteit en buiten de hokjes man en vrouw te gaan vallen. Momenteel is het een gegeven dat mensen er zelfs voor gaan kiezen om met een X door het leven te gaan. Waarbij de XX-en in het verleden het geslacht bepaalden en de XY garant stond voor een piemeltje. Jongens en meisjes die later dames en heren werden genoemd, maar ook dat is uit de tijd. En dan de ontwikkeling van poppen. Hoe lang heeft het niet geduurd voor Barbie Ken mocht aanschouwen? Een rollenspel gebaseerd op het non-binair zijn waarbij psychologen hun expertise daar weer op kunnen bot gaan vieren.


Mag ik dat wel zo zeggen? Bot gaan vieren, terwijl het vaak met vijven gepaard gaat? En dan heb ik het nog niet eens over de vele letters waarbij mensen zich proberen te onderscheiden. LHBTetc, zelfs de Q komt tegenwoordig in dit rijtje voor. Voorheen kon je nog wel eens het verschil gaan duiden door te stellen: het is geen man, het is geen vrouw, maar het is een kweetje. Maar ook dat klopt niet, gesteld voor het feit

dat een kweetje een binnen-buiten-schakel is van een rollenketting…

en als je nu nog niet weet wat te doen: steek het licht aan! Desnoods in het donker!

mdaMartin