LM deel 2

Nu kan ik, indien gewenst, verschillende kanten op. Het is dan ook een week geleden dat ik met een aanmerkelijke ‘buit’ huiswaarts keerde. Na Voorlinden van de nodige spraakmakers te hebben voorzien, waarbij ik niet heb geschroomd om gebruik te maken van de aanwezige informatie, staat Louwman toch bepaald op een heel ander plan. Van de techniek heb ik geen verstand, van de getoonde exemplaren spreekt het ene vehikel mij meer aan dan het andere, zijn de tijdsbeelden gerelateerd aan de mogelijkheden die zich op dat moment voordeden en hebben koetsenbouwers er alles aan gedaan om de paardenkrachten in een meer dan voorbeeldige stroomlijn om te zetten.

En wanneer er tegenwoordig sprake is van een competitie om een virus killer op de markt te brengen, zagen ontwerpers er geen brood in om het beleg van de ander ten eigen faveure tot zich te nemen. Waardoor de kracht van de een, het geniale van een ander naar voren bracht. De mogelijkheden die zich voordeden, de patenten die over elkaar heen buitelden, de aankleding van de bekleding die vergelijkbaar was met een bepaalde salon in huis, de absurditeit van een zwaan die dit keer geen moeite deed om anderen aan te laten kleven, plagiaat naar voren bracht en het vaak draaide rond twee, drie dan wel vier wielen, maar zes wielen ook niet uitgesloten was.

Onbegaanbare paden moesten wijken voor snelle banen, autobahnen door Kraftwerk werd bezongen en het ruizen van de wind bij menig automobiel het geluid van de motor wist te overstemmen. En wanneer al die varianten aan merknamen passeren, er velen ten onder zijn gegaan aan hun eigen vernuft dan wel degelijkheid, de Spyker niet altijd op die kop terecht kwam, kan het haast niet anders dan dat dit tweede deel van de serie wederom een beperkte selectie van de geschoten beelden naar voren brengt.

Maar ik sluit een derde deel bepaald niet uit, was het alleen maar om door middel van wat niet direct voorspelbare beelden, mijn blik op dit museum niet direct van links naar rechts, niet van boven naar beneden, maar geheel willekeurig van een eigen interpretatie te voorzien, waar ik eigenlijk gisteren alvast mee bezig ben gegaan.

On voor stel en spel baar als het ware….