Met smaak!
Alles wat ik lekker vind is niet, per definitie, gezond. Nu heb ik daar op zich geen moeite mee, anders wordt het wanneer de huidige trend ten aanzien van onbespoten groenten, aardappelen en vruchten biologisch verantwoord dient te zijn. Of wanneer iemand mij wijs maakt dat dierenleed voor een deel te voorkomen valt, wanneer er drie sterren op de verpakking zijn te vinden. Dat een dier een beter leven heeft gehad, voordat de slacht zich aandiende. Dat gevoel heb ik ook wanneer ik naar het stopcontact kijk en daar zowaar groene stroom ontwaar. Of wanneer ik de kraan openzet en verantwoord water drink. Nu ben ik niet zo van het water, drink liever een aangelengde hoeveelheid vocht waar wat smaken aan zijn toegevoegd en waar de suikers ervoor zorgen dat er ook nog het een en ander aan calorien te ontdekken zijn. Natuurlijke suikers, natuurlijke vetten en natuurlijk de nodige koolhydraten dragen er zorg voor dat mijn lichaam in kennelijke staat van gezondheid blijven verkeren en de roofbouw die ik ooit in het verleden heb gepleegd, dat die door de tijd heen weer optimaal is geworden. Hoewel ook daar de nodige vraagtekens bij te zetten zijn, ben ik best bereid om een zak met knabbeltjes tot mij te nemen. Ik poep en plas naar behoren, ik drink en eet naar believen, ik rust en beweeg niet alleen om een boodschap te doen, ik slaap wat, lees wat, denk wat en vermaak mij in de regel kostelijke, behalve als het weer een omslag kent. Want dan gaat het weer opspelen, mijn koude handen en voeten, mijn lichaam dat ternauwernood warm te krijgen is en de voormalige wol die mij tracht door eigen lichaamswarmte weer op temperatuur te brengen. Waar zijn de wollen dekens van AaBe, waar zijn de dekbedovertrekken op gebaseerd en waar is het dekbed van tegenwoordig nog mee te vergelijken” Synthetisch materiaal, een donzen dekbed met veren van een eend geplukt die voor het raam van een Chinese handelaar als Peking eend niet veel later op het bord wordt geserveerd. Of die kippen aan het spit, draaien en draaien om even later als Kippie onderdelen in mootjes gehakt en stevig gekruid op hun hotwings alsnog het pand te verlaten. De kikkererwten die als vleesvervangers in de burger de burger zullen gaan versterken en even later gefrituurd in zonnebloem olie een knapperig korstje mogen verwelkomen, terwijl de binnenkant nog steeds lauw onder al deze loftuitingen blijft. Ik heb met smaak witlof met ham en kaassaus gegeten, de kaassaus uit een pakje van Knorr, de ham die ooit als schouderham deel uitmaakte van het varken dat zijn vlees aan mij afstond en de aardappel die waarschijnlijk behoorlijk bespoten is geweest… Met smaak, en voor morgen staat een tweede maaltijd van dit gerecht mij op te wachten. En dan te bedenken dat het Oude Goudse geraspte kaas is die dit gerecht met smaak in mijn mond bracht…
Laatste 15 Reacties