Mores

Een zeker chauvinisme is ook mij niet vreemd. Hoewel ik mij daar niet direct op voor laat staan. Wanneer er sprake is van bepaalde Nederlandse successen zal ik dit niet direct van de toren gaan blazen, maar wanneer Max alle ogen op hem gericht ziet, denk ik toch weer gelijk aan Kwatta. Dat van die Kwatta moet je mij niet euvel duiden, dat heeft simpelweg met mijn verleden van doen.

Een soldaatje dat zich liet lenen voor navenante chocola. Gelijk ook ene Flipje uit Tiel het symbool was voor de jam. En Jamin steeds zeldzamer wordt in het straatbeeld. Plekjes van herinnering die in de maalstroom der tijden vroegtijdig het onderspit hebben gedolven. Zo kan ik me ook nog steeds verlustigen aan stripverhalen waarin Kwabbernoot en Robbedoes de hoofdrollen voor zich opeisten. Ergens in de jaren vijftig, toen de leesportefeuille nog gemeengoed was, kwamen de avonturen van die makkers onder mijn ogen waarbij het verhaal van de Z van Zwendel een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Een dictator speelde een hoofdrol en ook toen lieten de stripfiguren zich leiden door de leider die alle macht in de hand wist te houden. Momenteel zijn het andere leiders die zich mogen verheugen omtrent mensen die zich koesteren in hun leiderschap. Wanneer er weer grenzen worden ontwikkeld, wanneer er lieden zijn die zich op de borst kloppen om hun land groot te maken, wanneer macht direct gepaard gaat met verschillende vormen van gezag en zodra er sprake is van enige ondermijning, direct wordt ingegrepen.

Mensen die achter tralies verdwijnen, processen die aan het oog worden onttrokken, demonstraties die met geweld worden neergeslagen, dan wel mensen die worden opgepakt en spoorloos verdwijnen. Dan is het niet verkeerd om al dat nieuws de rug toe te keren en je onder te dompelen in dat eerdere stripverhaal, hoewel ook daar sprake kan zijn van folteringen, martelingen en je niet vreemd moet opkijken wanneer ook daar een kop in rolt.

De mens bezit nu eenmaal over een geest en die geest kan er weleens met je aan de loop gaan. Levenslang voor Holleeder, een typisch voorbeeld hoe hij de wereld voor joker wist te zetten en onderwijl niet terug deinsde voor moord en andere vormen van geweld. Of een Heer Olivier, die er met de buit van gefortuneerde dames vandoor ging.

Momenteel waarschijnlijk een rustig leven kan gaan leiden, maar zich zo af en toe verkneukeld omtrent het feit dat die dames er met open ogen zijn ingetuimeld. Het zijn zo van die berichten die er ogenschijnlijk niet veel toe doen, maar mogelijkerwijze anderen op het idee brengen om ook eens een poging te gaan wagen. Ik houd mij daar voorlopig nog even verre van, wanneer ik echter de kans krijg… zal mijn mores misschien een rol gaan spelen!