Museaal deel 3

Vierduizend kilo confetti, samengeperst in tien kubussen van ieder negentig centimeter hoog, vormt een kleurrijk landschap. De snippers zijn door urenlang aanstampen in een mal op elkaar gedrukt, waardoor ze zonder lijm bij elkaar blijven. Het vederlichte strooisel contrasteert met de solide vorm. Het fladderige gevoel van feestelijkheid wordt voor even stilgezet. Uiteindelijk wint de kwetsbaarheid: na verloop van tijd verliezen de blokken hun pure vorm en brokkelen ze af als ruines. Lara Favaretto koos de kleuren op basis van een frame uit de film Birdman (2014), waarin een steeds ouder wordende superheldacteur ervoor vecht om serieus genomen te worden. Met de titel Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) vangt de kunstenaar ook de transformatie waaraan haar sculpturen onderhevig zijn.

Confetti dus in een totaal andere vorm van zijn. Een landschap, een abstract waarbij de kwetsbaarheid in tijd alleen maar zal gaan toenemen. En waar ik dan voor even deelgenoot van ben, waar anderen hun footprints hebben achtergelaten en ik het voorrecht heb gehad om daar de neuzen van mee te nemen.

Droge neuzen dit keer, hoewel de laatste foto doet denken aan een natte neus, was het alleen maar door de kleur blauw van dit keer water.

De hemel is strak en de wolken laten zich niet zien, en voor wat dat betreft kijk ik nu reeds uit naar morgen. Hoebedoelu?! Dat zul je morgen dan wel zien!