museum JAN (van der Togt)

“NIET MOKKEN MAAR WOKKEN!” Dat is aan van der TOgt Massa Artikelen DOrdrecht voorbij gegaan. Tenslotte hield TOMADO van de Nederlandse keuken en het duurde nog een tijd voor de Chinees om de hoek de plek innam voor al die Hollandse Nederlanders met een Indonesische achtergrond en de Chinees uit dat verre oosten zich op de afhaalmarkt stortte. Neen, Nederlanders moesten het hebben van een afdruiprek dan wel de boekenplanken waar Rietveld en Mondriaan hun stempel op hadden weten te drukken, en op een goede dag…


verdween al dat metaal in de hongerige monden van de Hoogovens. Nu zijn het collectors items en wordt het design van toen in ere hersteld. Want wie had er geen TOMADO gereedschap in de keuken?! Was het niet een stamper, dan wel dat eerder genoemde afdruiprek waar de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen hun fiat aan hadden gegeven.


Het bracht Jan van de Togt bepaald geen windeieren en het MUSEUM JAN (van der Togt voorheen) is een museum dat een mate van pracht en praal voor anderen tentoon stelt. Glaswerk in optima forma, hyperrealistisch schilderwerk als tijdelijke tentoonstelling van de hand van Tjalf Sparnaay, autodidact en fijnschilder in de stijl van 17e eeuwse schilders die zich toelegden op stillevens waarop voedingsmiddelen zichtbaar waren. Een dooie schelvis, een poon, een aardpeer, een dooie gans en nog wat van die zaken die ervoor zorgden dat het water in de mond van de kijker langs de randen van zijn mond in straaltjes naar beneden gleden.

Gelijk ook gisteren bij ons het water in de mond rustig rondkolkte in dat eerder genoemde museum JAN waar je absoluut met een gevulde maag aan de werken voorbij dient te trekken. Dat na afloop een wrap en een broodje kroket met een aangepast biertje die dorst niet alleen weet te lessen maar ook nog eens de maag heeft weten te vullen… een aanrader en verlengd tot en mrt 01/03-2020. Maar wat het helemaal zo bijzonder maakt is de grootte van zijn werken: wat te denken van drie broodjes met een lengte van 150 x 85 centimeter?!

Een reus zou er bijkans in stikken… om over Holle Bolle Gijs maar te zwijgen!

P.s.: FANTAST isch landschap!, met kloof!