NEUKEN

‘VALT HIER NOG WAT TE NEUKEN?!, vraagschreeuwt Freek de Jonge in een overvolle kroeg na afloop van een voorstelling. Het is de tijd van Neerlands Hoop en wanneer de tijd een rol zou kunnen spelen, is het momenteel ‘not done’, om zo’n vraag te stellen. Vanwaar deze entree: de Kunst10Daagse van dit jaar behelst het onderwerp LUST. Dus zou je kunnen gaan denken dat de borsten nat worden gemaakt, geslachtsdelen veelvuldig in beeld worden gebracht, dat parende genderneutrale figuren zowel van voren als van achteren copulerend te zien zouden zijn en dat wanneer de onzijdigheid een rol zou kunnen spelen, La Grande Bouffe (de grote schranspartij) hier een grandioze rol in zou kunnen gaan spelen. Daar is geenszins sprake van, hooguit dat een wat erotische uitwerking de zinnen weet te prikkelen en wanneer de lege zaak van Etos voor dit keer is veranderd in Eros, komt ook die verlichte piemel voor even tot leven… Laat staan dat de vulva wordt gesymboliseerd door wat bloemblaadjes te gaan schikken, dat de lippen wat lubberen en dat het voor de rest niet veel meer is dan beelden die de doorsnee bezoeker niet als shockerend zullen gaan ervaren…


Wie hangt er een neukend (excuus) copulerend stel in zijn of haar woonkamer, ook het beeld dat voldoet aan de huidige preutse opvattingen dient verantwoord te blijven! Want waar gaat kunst over in ordinaire pornografie?


Neen, dan Saskia Noort! Zij maakt gewag van de vrouwelijke lust waar die van de mannelijke verreweg de overhand heeft. Zij houdt dit keer een pleidooi voor de positie van de vrouw, als een veelal onderliggende partij. Heeft het over vrouwen die ervan genieten te ontvangen. Diep in hun keel, over hun gezicht, aan de haren getrokken, een hand om de hals. Ze komen gillend klaar van zijn hardhandigheid. Waarom, zo vraag ik me af, waarom is de vrouwelijke lust zo bedreigend? Waarom dient zij beteugelt, onderdrukt, beheerst te worden, ondergeschikt aan de lust van de man? Waarom is en man met een groot libido een held, een vrouw een slet? Als het gaat over vrouwen en lust gaat het over problemen. Te geil, niet geil genoeg. Te nat, niet nat genoeg. Te krap of te wijd. Teveel haar, te veel lip. We kunnen zwanger worden, ziektes verspreiden, of zure gleuven zijn die zeiken over #metoo. En dat is maar een klein deel van het pleidooi dat Saskia naar voren brengt. Overtuigd van haar vrouw zijn met een andere insteek als Hellen van Rooijen laat zien. Maar wel oprecht! Zeer oprecht! En daar kan menig genderneutraal individu een voorbeeld aan nemen!