onder andere PANNEN!

Het staat er niet zo duidelijk: verzonden naar winkel. Maar die winkel is van overheidswege gesloten, vanwege niet essentieel. Hele volksstammen weten echter deze winkel wel te vinden vanwege de worst en de tompouce. Bestempeld tot nationaal erfgoed, gelijk de molen, de tulp en de klomp. En de kaas niet te vergeten. En dat op vandaag, een originele zondag die dan maar voor het gemak als Derde Kerstdag kan worden bestempeld. Je moet toch wat als je niet veel anders kan dan je bij deze situatie neer te leggen. Uitbuiken dan maar, de restjes van de overvloedigheid met rijst en pasta gaan mengen, de hertenbiefstuk omzetten in een ragout, het wilde zwijn medaillon vermengen door de restanten van de hazenpeper, de bijna lege flessen voor de verandering inruilen voor volle en ervoor zorgen dat het halflege glas weer halfvol op tafel komt te staan. Om toch de moed er nog wat in te houden omdat het weer bepaald niet nood om eens een ferme wandeling te gaan maken, om de drukte te vermijden en de anderhalvemetersamenleving geen geweld aan te gaan doen…

Morgen gelukkig maandag, dan kun je weer… maar ook daar is geen sprake van gezien het feit dat broodnodige behoeften slechts in de supermarkt gestalte kunnen krijgen. En even snacken kan hooguit door Domino dan wel New York pizza’s te laten bezorgen, waarbij de tweede bijkans gratis op je verwarmde bord verschijnt. En wanneer je buiten sport ook dan ben je gehouden aan al datgene wat de RIVM heeft voorgeschreven. Drie zondagen achter elkaar zorgt er ook voor dat de krant op al die dagen niet verschijnt, waardoor je het nieuws hooguit via de andere media tot je kunt nemen, waarbij relletjes en andere vormen van beperkt volksvermaak de nieuwsberichten weten te halen. Of maar weer dat boek ter hand te nemen, voor de laatste keer nog maar eens die krant door te bladeren en je te verbazen omtrent het feit dat je een bepaalde regel schijnbaar hebt overgeslagen.

Of om Ad Verbrugge nog maar eens aan te halen met het citaat: ‘zo gaan we het niet meer doen.’ Filosoof en onderwijsvernieuwer, directeur van de Filosofische School Nederland en op Youtube in gesprek met collega wetenschapper en goede vriend Gabriel van den Brink. De eerste 53 en de ander 70. Zij spreken elkaar over leven en dood, jong versus oud, de rol van de wetenschap en politiek en hoe we op een volgende pandemie zouden moeten reageren. Mensen met een bijzondere kijk op de samenleving, waarbij het niet uit te sluiten valt dat ook hun zienswijze niet door eenieder zal worden onderschreven. Want mensen zijn nu eenmaal niet allemaal voorspelbaar, laten zich niet door de wijzen van de wijs brengen en houden er (on)bewust rekening mee dat hun eigen wijze mening niet door iedereen zal worden verstaan, laat staan worden begrepen. En met deze woorden sluit ik dan maar Derde Kerstdag af, wordt het gewoon weer een bijzondere maandag en wanneer ik me ga richten op de dozen die elders op mij te wachten staan, ben ik zeker weer een aantal dagen onder andere pannen te vinden!