OPEN monumenten!

Het zou heel gunstig kunnen zijn, in een ander geval mogelijk heel kunstig en in een derde geval misschien zelfs wel gezellig, de vraag is achter of dit wel opgaat in de huidige tijd. Open monumentendag en dat geheel het weekend. Waarbij gesloten en afgesloten ruimtes zich openen om de nieuwsgierige burger een blik te laten werpen op de pareltjes die zich voordoen. Huizen en percelen, hofjes met en zonder bewoners, straten die zich lenen om het verleden naar voren te laten komen dan wel winkelstraten die op een ander moment veelal gesloten zijn.


Op een doodgewone zondag. Neem nu bijvoorbeeld de verdwenen paardenmarkt welke op een ander moment vrachtwagens ontving en waar diverse beurtdiensten werden aangeboden als vervanging van de beurtvaart. Dan dien je wel terug te gaan naar de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw maar de Stad Alkmaar als transportbedrijf bestaat nog steeds. Waardoor een deel van het verleden tot heden ten dage nog een dienst uitmaakt, waar veel anderen verdwenen zijn. Vandaag wat beelden van die voormalige paardenmarkt, rond een uur of tien ’s avonds. Waar de bodediensten stonden staat nu een Jumbo, waar Victrix puddingpoeder maakte staat nu een appartementengebouw.

En waar de Kermis wordt opgebouwd en bewoners van die appartementen maken dat ze wegkomen, staat nog wel het gebouw van de voormalige HBS (Hogere Burger School), momenteel in gebruik als advocatenkantoor.


Toch wat aandacht besteed aan het verleden in het weekend van Monumentendag