Over de BALK smijten!

Heb jij dat nu ook?! Dat je de behoefte hebt om schromelijk veel geld over de balk heen te smijten?! Dat je van gekkigheid niet meer weet wat met dat geld te doen. En dat je voor het gemak vergeet dat anderen nog steeds ieder dubbeltje moeten omkeren om de dagelijkse behoeften aan eten, iets drinken dan wel een maaltijd in elkaar te draaien. Dat er weer anderen zijn die maar moeten afwachten of zij aan het einde van de dag hun maag nog kunnen gaan vullen, die op jacht gaan naar achteloos weggeworpen statiegeldflessen, opdat zij daar nog iets eetbaars voor kunnen kopen? En dat anderen hun hand er niet voor omdraaien om, na een overvloedige maaltijd, de restanten die zeker nog voor twee dagen eten hadden kunnen verschaffen dat in de kliekerton deponeren, dan wel om daar de levende have van voedsel te voorzien. Dat weggooien een zonde is, maar dat velen nog steeds in staat zijn om die verspilling glansrijk te doorstaan.


Of dat je denkt ik schenk dat geld aan een goed doel en wordt geconfronteerd met een colporteur die je lid wil maken van de vriendenloterij. Waarbij je ieder moment kunt opzeggen en ontdekt dat het eerste bedrag al van je rekening is afgeboekt. En dat vele telefoontjes later, alsnog de opzegging wederom ongedaan is gemaakt. Wanneer er weer anderen zijn die je lastig vallen met het vooruitzicht op iedere dag de mogelijkheid te hebben om 1000,00 euro te ontvangen, iedere week de kans loopt om 10.000,00 euro te krijgen, oplopend tot honderdduizend euro dan wel een miljoen, waarbij de kansen waarschijnlijk ook vele nullen achter de komma bedragen?!


En toch doen we mee, want de verleiding is nu eenmaal groot, al gaat het slechts om geldbedragen. Ook ik speel al vele jaren mee in de Staatsloterij, kan me niet heugen dat ik een riant bedrag ooit op mijn rekening gestort heb gezien (mogelijk zo’n 400,00 gulden in dat andere tijdperk) en verwacht ook niet dat zo’n bedrag zich wederom gaat voordoen. Ik speel met een straatje en dat straatje levert in de regel niet meer op dan 10,00 euro, waardoor de prijs veelal hetzelfde blijft: wat 25 gulden was is momenteel 35,00 euro geworden en dat dit de Staatskas ten goede komt, ook daar wordt in de regel veel geld over balken heen gesmeten.