Parnassia

A-gebouw

Voor alle duidelijkheid: dit heeft wederom niets om het lijf, dat wil zeggen dat de zwart/wit foto’s die Martin mij heeft doen toekomen waarschijnlijk in de Oude Keuken op het terrein van Parnassia (voormalig Duin & Bosch, naderhand Dijk & Duin) ergens in de jaren zeventig zijn gemaakt, waarbij het A-gebouw zich toen kenmerkte door de Directie en de Administratie die hier gevestigd was, de Loet, tegenwoordig omgebouwd in vrij dure appartementen en de voormalige Toneelzaal met de grond gelijk is gemaakt.

de Loet

Dat ik om wat beeldmateriaal verlegen zat heeft hij op een wonderbaarlijke manier weten in te vullen en het kan haast niet anders dan dat Martin mogelijk ook heeft genoten van een lunch op dat voormalige ‘Gekkenhuis’ terrein.
Waar Duin & Bosch zich kenmerkte als het ‘Provinciaaltje’ en Santpoort vooral zeer vooruitstrevend was, bleef in Castricum het beleid tot ver in de jaren zeventig/tachtig nog steeds een gesloten inrichting. Waar vrouwen uit Volendam in hun klederdracht nog wat kleur brachten, waar Medemblik als derde Provinciaal Ziekenhuis gesloten werd en de heren die daar verbleven in een aantal nieuwe klinieken terecht kwamen, ook een groot deel van die klinieken zijn van het terrein verdwenen.

Toneelzaal tegenover Hoograde


Maar een ding is nog (als je weet waar je moet zijn) steeds aanwezig: de begraafplaats waar zowel bewoners als medewerkers nog steeds in stilte kunnen genieten van hun laatste rustplaats.