Pieter vander Schoor

Als je kijkt, hangt het er maar net vanaf wat je ziet. Of wat je denkt te zien. Ik keek wat rond, zocht wat, keek wat en even later zag ik wat. Iets dat me aansprak, iets waar ik wel wat voor voel, iets dat me toch een beetje op weg brengt naar dingen die ik als een vorm van ervaring ervaar. Nu weet ik wel dat de beelden van vandaag ziet zoveel zinnebeelderigs hebben, dan nog is het mijn verbeelding die met mij aan de loop dreigt te gaan. Hetgeen ik wijselijk niet tegen wens te houden. Want ik ben ook, op mijn manier, verslingerd geraakt aan stripverhalen. Ooit begonnen met een reeks Buck Danny’s, later gevolgd door de pockets van Kapitein Rob, toen de grote uitvoering bij elkaar gesprokkeld, en allengs kwam er steeds meer bij. Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Franka en Rooie Oortjes, en zo verder en zo voort. Joost Swarte kan mijn bekoring ondervinden, en wanneer ik het een en ander tegenkom, is er geen houden meer aan. Verzamelen zit nu eenmaal in mijn bloed en zolang mijn hart nog steeds in staat is om mijn bloed rond te pompen, zolang zal het zeker gaan duren eer ik stop met die verslaving. In zeker zin is het nu eenmaal een verslaving, zeker wanneer er iets nieuws op de markt verschijnt. De euro’s hebben nu eenmaal de neiging om mijn beurs uit te gaan knallen, en het verzet heb ik reeds lang gelden opgegeven. Dat neemt niet weg dat ik nog een favoriet op het oog heb: Martin Lodewijk. En dan met name zijn werken waarin Agent 327 een glansrol vertolkt. En waarbij hij geregeld de boezem van Olga Lawina gebruikt om onder/in/ertussen te kunnen duiken. Wat het heel bijzonder maakt is dat Pieter vander Schoor een afbeelding heeft gemaakt, op een bijzonder vernuftige manier: op een klein canvasdoek heeft hij Hendrik IJzerbroot en Olga Lawina op canvas tot leven gewekt. En dat roept bij mij niet alleen bewondering op, maar dat sprak mij ook nog zo aan dat ik, mijn impulsen volgend, zijn werk heb aangeschaft. Niet alleen onder de indruk van zijn schilderkunst, maar ook nog eens op de wijze waarop hij het werk, als een ware fijnschilder, heeft weten weer te geven. Wat de techniek hierachter is zal mij eerlijk gezegd een worst zijn, dat ik zijn werk bijzonder waardeer, is van een geheel ander chapiter. En dat chapiter, dat staat vandaag voor mij als een blog!


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl