Pinnen

Ik heb weleens de neiging om me rijk te rekenen, dat niet altijd tot een ongekend genoegen leidt. Maar het blijft een sport om niet in het rood te belanden, wanneer je bedenkt dat de rente niet wordt uitgekeerd maar de verschuldigde rente zo rond de 10 % bedraagt. Waardoor de banken er goed garen mee spinnen en het een kwestie is van wat het zwaarste weegt: het houtje dat om te bijten valt, de broekriem die wordt aangepast, de tering die naar de nering wordt gezet, dan wel het gat dat gedempt wordt wanneer het kalf is verdronken. Hoe anders zijn de gevolgen van de huidige tijd wanneer je dit afzet tegen het niet eens zo lang verleden, neem bijvoorbeeld een jaar terug. Toen alles erop gericht was om de winsten in hoge mate in de spaarpot te doen, de arbeidsmarkt furore maakte, de mensen zich konden koesteren in een Prinsjesdag die duidelijk maakte hoe de maatschappelijke vork er alles aan gelegen was om in de steel te blijven zitten, waarbij toeslagen zodanig worden afgestemd dat een mate van armoede te voorkomen zou zijn, de prijzen wel stegen en het gemiddelde modale loon zodanig was dat Jan Krediet het nakijken zou hebben.

Momenteel hebben we uitzicht op een afgrond welke niet te peilen valt, vallen voorzieningen als dominostenen om en maken velen zich ongerust omtrent de huren die verhoogd worden, de WOZ waarde die stijgt en de belastingen omtrent het woongenot mogelijk in de Gemeentelijke kas verdwijnt. En waar mijn grootvader zaliger ooit Gemeente Ontvanger in Den Helder was, zijn het nu de digitale afschriften die ervoor zorgen dat de banken het met een automatische incasso aan de anderen doen toekomen. Ooit ontving ik mijn loon (wedde in dienst) in een bruin zakje, werd in de voormalige gang in Santpoort het loon in een vergelijkbaar zakje overhandigt, nadat je daarvoor getekend had, tot het moment waarop besloten werd dat iedereen een bankrekeningnummer diende aan te vragen. Nu zijn het willekeurige getallen die voorspelbaar willekeurig veranderen en waar door het voormalige gebruik van Tan momenteel een andere vorm van overmaken wordt gebruikt.

Vandaar dat ik vandaag nog maar eens teruggrijp op gisteren: een oude wagen zonder paard waar de pompoenen met een zichtbaar plezier de mens uitnodigen om daar hun slag te gaan slaan: liefst door te pinnen!