Schaamhaar!

Onthutsend! Daar gaat je schaamhaar recht overeind van staan! Het derde rijkste land ter wereld, dat als een hartenbreker ervoor gaat zorgen dat van gezinsvereniging geen sprake kan zijn. Hetgeen absoluut niet de bedoeling is, maar waar volksvertegenwoordigers zich ogenschijnlijk niet druk over hoeven te maken. Gezinsvereniging waarbij velen in een echtelijke crisis belanden, waarbij sprake kan zijn dat de kosten meer bepalend zijn dan het geluk dat deze mensen onthouden wordt. Mensen die een belangrijk deel van hun bestaansrecht onderweg hebben verloren en die voor het gemak dan maar weer als gelukzoekers worden afgeschilderd. En waar een kabinet dan maar weer geen oplossing voor weet te bedenken. Rutte wordt afgeschilderd als een persoon die geen hartslag meer vertoont, gelijk het beeld dat Tom in de krant naar voren brengt, wanneer een Arts met een Grens met zijn stethoscoop een onderzoek verricht.

Ook dat zal wel weer gaan leiden tot het benoemen van een commissie die op de langere termijn met een rapport verschijnt. Want zo werkt het voor een belangrijk deel in Nederland, het houdt ambtenaren aan het werk terwijl deze misschien beter hadden kunnen worden ingezet. Simpelweg door directe hulp te gaan bieden, de tijd hadden kunnen nemen om zich verdienstelijk te maken door letterlijk de handen uit de mouwen te steken, tenten te bouwen en zich niet zouden laten leiden door de regeltjes die vele mogelijkheden in de weg blijken te staan.

De handen in elkaar te slaan en gelijk het bekende gezegde ‘heb uw naaste lief gelijk uzelve’ van handen, hart en voeten te voorzien. Dat ik mij schaam is een gegeven, dat mijn haren mogelijk een kappersbeurt nodig hebben een tweede, maar dat het onrecht waar menigeen onder is komen te lijden, dat steekt mij nog het meest.

Schaamteloos, waardoor mijn schaamhaar mogelijk een beurt met een tondeuse staat te wachten!