Schade lijk

Het is en blijft natuurlijk een dramatisch gezicht, al betreft het slechts een omgewaaide schutting. Eigen huis en haard is goud waard en de stormschadeverzekeraars maken de balans reeds op. Code oranje werd rood, de wind nam stormachtige snelheden aan en de meeste mensen bleven binnen, terwijl de dakpannen om de voorbijgangers hun oren vlogen. Van vliegende schotels geen sprake, van overvliegende vliegtuigen geen last en het vliegtuig dat probeerde te landen, zorgde voor tumult onder de passagiers. Het voordeel daarvan kan zijn dat wanneer het geheel onbeschadigd alsnog de landing inzette, je een verhaal te vertellen hebt dat menig verjaarspartijtje van voldoende aandacht zal gaan voorzien. En wanneer de schade beperkt is gebleven tot slechts dit avontuur, ach dan valt het achteraf wel weer mee. Tenslotte is natuurgeweld een van de weinige redenen tot geweld dat na afloop is verdwenen, in tegenstelling tot de mens die met zijn geweld schade aan de ander toedient. Met mogelijke rechtszaken tot gevolg.


Ik heb een boek besteld, bij Cor Oorthuijsen onder de titel: ‘Een pacifist aan het front’. Een boek in eigen beheer uitgebracht met een oplage van 60 exemplaren. Als titel van het artikel trekt de kop: ‘GEGREPEN DOOR DE WAANZIN’ direct mijn aandacht. En dat is op zich, niet eens zo vreemd want Cor heeft ooit de opleiding tot Psychiatrisch Verpleegkundige in Duin & Bosch voltooid.


Dus Cor ken ik reeds een tijdje en wanneer een overtuigd pacifist als hij zich met dit thema bezighoudt, kun je ervan uitgaan dat zijn boekwerk garant staat voor een doorwrocht werk. Maar waar zijn belangstelling voor de Grote Oorlog (Wereldoorlog I) vandaan komt, heeft weer te maken met zijn belangstelling voor geschiedenis.
Tussen 2014 en 2018 – honderd jaar na de oorlog – bezocht Cor tien maal het voormalige westelijk front. En fotografeerde de littekens die in het land zijn achtergebleven. Het heeft iets paradoxaals, maar juist dat paradoxale heeft hem weten te fascineren. En wanneer je door dit artikel op mijn blog ook belangstelling hebt gekregen:

Voor 27,50 euro is dit boek te bestellen via: cor.oorthuijsen@quicknet. nl


Een aanrader wat mij betreft want ik heb ook kennis mogen maken met zijn fotografische kwaliteiten naast het vakkundig uitoefenen van zijn vak als psychiatrisch verpleegkundige!