SCHUILEN!

SCHUILEN! Maar waar onder?! Moeders paraplu is zo voorspelbaar, een kelder dan misschien? Een hokkie desnoods of een boom? Maar dat kan gevaarlijk zijn wanneer onweer en donder een rol gaat spelen. En wanneer het bliksemt, berg je dan maar in een berghok dat nog zwart ziet van het kolengruis. De kans dat je daar dan een Piet treft die onder de vegen zit, die kans is groot, En waar al dat zwart in de loop der tijd is gebleven, ook dat blijft de vraag.
Want we leven nu eenmaal in andere tijden, de slavernij kennen we hooguit door de geschiedenisboeken maar wordt tegenwoordig weer geactualiseerd en dat Moriaantje deed denken aan roet, ook dat wordt niet meer in dank aanvaard.

En om het geheel ook tegenwoordig actueel te houden ontkom je er niet aan om wat polariserend te werk te gaan, in de veronderstelling dat de Noord- en de Zuidpool elkaar op lange termijn zullen gaan ontmoeten.Waardoor het gegeven ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’ een inhoud krijgt die de geleerden elkaar op termijn zullen gaan bestrijden.
Ook de Sint heeft in de huidige tijd geen makkie meer aan de ouders van kinderen die dit feest voor een deel aan zich voorbij laten gaan. Stille armoede is nu eenmaal van alle tijden en dat verhaal van koek en gard gaat ook niet meer op. De zak beweegt en wanneer er wordt gestrooid is dit uitsluitend een Fair Trade product dat verantwoord na jaren niet ontdekt, alsnog de weg via de mond weet te vinden. Muizen en kikkers, een letter van banket, en wie zoet is krijgt een Nintendo spel, opdat er kan worden gespeeld. Gamen een toverwoord en eerlijk gezegd heb je geen kind meer aan je kind, dat volledig opgaat in de levels die hij of zij weet te behalen. En o jee, wanneer er een fout wordt gemaakt: dan kun je weer helemaal bij af gaan beginnen, is het een letterlijk mens erger je niet geworden en voor je het weet beland je in de put en dien je te wachten tot je verlost wordt.


Of krijg je een strafblad waardoor je in de gevangenis beland en je hooguit op Ferd dient te wachten voor deze besluit om je een boete op te leggen, dan wel een werkstraf. Halt verschijnt in beeld en wanneer je stopt loop je de kans dat je van je mobiel wordt beroofd. Ik bedoel maar, de Sint is in het land, de schoentjes zijn nog leeg, kinderen zingen op zolder in de buurt van de schoorsteen die niet altijd meer beschikt over een rookafvoerkanaal. Maar ook schoorsteenvegers blijven bestaan, was het alleen maar vanwege de houtkachel die ervoor kan zorgen dat er alsnog een schoorsteen brand plaatsvindtā€¦