SPONGIOSA

Spongiosa. Sponsachtig beenweefsel bestaande uit balkjes gevuld met beenmerg dat garant staat voor de aanmaak van bloedcellen. Is vooral een kort door de bocht omschrijving als inleiding voor een betoog dat wederom kant noch wal zal gaan raken, hoewel wanneer in een andere omschrijving mogelijk wat aanknopingspunten biedt om dit betoog te onderbouwen. Want waar het bij mij vandaag om draait is vooral dat sponsachtige, een vorm van opzuigen en uitknijpen waarbij een vloeistof zich meester maakt van het oppervlak dat daarmee gemoeid is. Bijvoorbeeld een raam maar ook een deur kan als zodanig gebruikt worden. Vaak kom je mensen tegen die zich als zodanig gedragen, het heeft er veel van dat zij als een spons de energie van de ander opzuigen om daarmee een voordeel te gaan (be)halen. Neen niet direct bloedzuigers maar wel een vorm van energieslurpers. En wanneer je daarbij een gevoel van leegte ontwikkelt, grote kans dat die spons zich van jouw energie meester heeft gemaakt.

Daarmee is de toon van dit bericht gezet, want waar ik heen wil is een vervolg gaan geven aan de Drukkerij van afgelopen zondag. Het gebouw leent zich uitstekend om zich van jouw energie meester te gaan maken, juist door het feit dat het ooit een bloeiend bedrijf was waar mensen als mieren doorheen krioelden, waar de persen op volle snelheid hun gang konden gaan en waar de niet te tillen rollen papier met een kraan naar de plek werden gebracht waar zij die ontiegelijke stroom aan kranten met inkt drukten, waar aan het eind de krant boven op een ander werd geplaatst om vervolgens in een vrachtwagen te worden geladen en op weg was naar de eindbestemming: de klant. Dat ging dag in dag uit, week in week uit, maand in en uit tot het moment… waarop het geheel naar Amsterdam werd verplaatst.

En nu is dat gebouw kaal, leeg en verlaten, maar zijn de balken waarop dit gebouw is gegrondvest uitsluitend bedoeld om met een foto vastgelegd te worden, maar zal op termijn weer geluid gaan klinken. Wanneer de Karavaan zijn intrekt neemt, wanneer Koel 310 zijn opwachting zal gaan maken, wanneer escape rooms zich over een ruimte gaan ontfermen en mogelijk andere kleinere bedrijfjes zich daar gaan vestigen. Dan zullen de mieren er weer doorheen zwermen, wanneer een enkele verdwaalde bij weer gaat zoemen, duiven tegen gesloten ramen aan fladderen en de poep is verdwenen.

Maar wanneer… dat zal op termijn pas gaan blijken als vooreerst deze tijd voor een belangrijk deel achter de rug zal zijn.