STEM wijzer!

‘Is dat die drol die het gisteren verdomde om eruit te komen?!’ Moet ik deze zin letterlijk nemen of kan ik volstaan om dit figuurlijk te gaan doen? Ach, het heeft wat weg van een onzin zin, door dit letterlijk te nemen loop je de kans dat het een banaal verhaal gaat worden in tegenstelling tot het figuurlijk interpreteren van diezelfde zin. Zo is het, wat mij betreft momenteel ook met de politiek. Stem wijzer stelt de stemwijzer, stem bewust en houd rekening met de velerlei beloften die hun kop op steken bij wat het verkiezingsprogramma je voorschotelt en wanneer je de kans loopt om goed te doen en veronderstelt dat je dan ook goed ontmoet, moet zich nog eens achter de oren gaan krabben. Want menigeen houdt er een andere agenda op na en voor je het goed en wel beseft ben je terecht gekomen in een slangenkuil. Daar kan geen diergaarde verbetering in brengen, zolang deze nog op slot zijn.


Vaak zijn het geen knollen maar drollen die voor citroenen doorgaan. Word je iets voorgeschoteld dat veronderstelt zoet te zijn, maar even laten het zuur laat opbreken. Maar met een zon die schijnt, met acties die reacties naar voren brengen en met een overheid dat zich stilaan manifesteert door eerder met geboden en verboden de massa probeert te bewegen om juist niet in beweging te komen, worden veel veren gelaten en rest hooguit een enkel veertje dat zich om een takje heeft weten te slingeren.


Het zijn dan ook die veren of liever gezegd dat enkel veertje dat de veerkracht vandaag onderuit haalt. Een veertje rond een takje, een pleidooi om juist nu goed te overwegen welke partij zich mag verheugen op jouw stem, de knollen te laten rusten en de drollen de kans te geven om met een verhoogd risico alsnog via het riool het pand te gaan verlaten. Kijk naar de cijfers en verheug je op het moment dat je met een vaccinatiepaspoort wordt toegelaten in een bioscoop, een theater dan wel een bibliotheek of een museum, en maak jezelf niet veel wijzer dan dat de stemwijzer je wijst op het pad dat voor je ligt!