Systemen.

Wanneer het systeem het af laat weten, hoef je niet direct bij de pakken neer te gaan zitten. Je realiseert je hooguit dat je slechts een radertje bent in het totaal der dingen. Dan treden ook de wetten der logica in werking. Hoewel bij die logica de nodige vraagtekens te zetten zijn. Dat neemt niet weg dat het niet altijd zichtbare systeem er ook eigen wetmatigheden op kan nahouden.

Of dit nu toeslagen betreft dan wel uitkeringen, een belasting die moet worden opgegeven voor een bepaalde datum, de Rijks Dienst Wegverkeer dat een APK notitie opstuurt, het systeem blijkt in vele gevallen niet feilloos te zijn. Een verkeerd vinkje en het kaartenhuis valt in elkaar. En voor je het weet gaan elders niet zichtbare alarmbellen schellen.

Maar dit kan ook plaatsvinden wanneer je weer eens op Marktplaats aan het struinen bent. Wanneer in de berichtgeving iets niet goed gaat, wanneer een veronderstelde koop op de een of andere manier geen doorgang vindt, of wanneer er een fout ontstaat in de bankgegevens van de ander. Geen systeem zal ooit feilloos zijn en waar vingers over het toetsenbord razen, ook daar kan soms sprake zijn van een vergissing. Waardoor niet alleen misverstanden de wereld in worden geholpen, maar ook door een wat ongelukkige woordkeus er plotsklaps ontwikkelingen zijn, die niet waren voorzien.

Om over de voorzienigheid dan maar weer te zwijgen.