Teun.

Egmond, Bergen, Groet groet Schoorl! Welk duin klimt en waar keken die reebruine ogen naar? Een jager of de jager Teun? Teun de Jager dus naar een verhaal van Hildebrand Nicolaas Beets. En waar komt een beeld van Teun beter tot zijn recht dan in Schoorl! Want wat doet Teun in het Vondelpark in A’dam zonder dat kostuum?! Nu was Hildebrand een pseudoniem en de Camera Obscuur, dat neemt niet weg dat menigeen het tragisch lot van zijn geliefde tot zich heeft genomen. Want zonder enige romantiek valt te stellen dat het juist de tragiek is die menig hart heeft weten te treffen. Hoe dit bericht tot stand komt?

Lees daaromtrent de Flessenpost Bergen en weet dat deze gemeente een verzoek heeft gedaan om juist Teun in Schoorl tot leven te wekken. En dat is dan weer spekkie naar het bekkie van Pauline. Waarbij ik achteraf tot de ontdekking ben gekomen dat ik maar een beeld heb vastgelegd, een beeld dat gezien kan worden als een voorstudie. Dat patrijzen hier een rol in spelen, dat honden dat aan de voeten van de jager doen en dat het jachtgeweer zichtbaar is, dat maakt het beeld niet alleen dramatisch, maar ook nog eens levensecht, hoewel het slechts een verhaal betreft. Alhoewel recentelijk nog een persoon het leven liet omdat deze werd aangezien voor een wild zwijn…


De realiteit wint het nog steeds van de werkelijkheid tenzij je dit laatste verwart met fantasie, waar menig leider tegenwoordig aan lijdt. Neen, ik noem geen namen, ik kijk wel uit want voor je het weet heb je een advocaat voor je deur en word je beschuldigd van laster. Daar zal onze Teun geen last van hebben, hooguit dat kinderen op termijn vragen gaan stellen. Wie was Teun, was hij een jager en schoot hij echt zijn geliefde dood? En daar komt dat al eerder naar voren gebrachte werkelijkheid versus fantasie naar voren.
Geen bericht dat om nadere tekst en uitleg vraagt, hooguit een constatering van een mogelijkheid om Schoorl die plek te gunnen. Schoorl, dat ook nog eens een bedenkelijke naam heeft, gezien het feit dat er sprake is geweest van een Kamp Schoorl.

Daar is reeds een herdenkingsmonument zichtbaar gemaakt,

en dan kan Teun een opsteker zijn!