TOON…

Dat de winter nakende is, dat Nederland zich ‘wapent’ voor de stijd om met energie om te kunnen gaan, dat voorspoed de afgelopen jaren nogal wat roet naar voren heeft gebracht, dat leidt geen twijfel. Dat neemt niet weg dat menig gezin de tering naar de nering zal moeten zetten, dat de zakken van de overheid ook een bodem laten zien, ook dat is een gegeven waar menigeen zijn eigen conclusies aan zal gaan verbinden. Weg is een gedeeltelijk hosanna gevoel, en waar gewezen wordt op overschrijdingen van grenzen in het algemeen, raakt het menig ander.

Het zijn niet alleen verontrustende berichten die als nieuws naar voren worden gebracht, het is ook een bepaalde mate van schaamteloosheid dat zich voordoet. Iedere mening doet ertoe en waar saamhorigheid ooit vanzelfsprekend was, ook daar zijn scheuren en brokken te ontdekken. Op alle fronten wordt, gelijk die oorlog elders, een beroep gedaan om niet onderuit te gaan.

Maar hoe velen gaan momenteel niet onderuit? En waar wordt de moed verzameld om desondanks toch overeind te blijven? Waar de eindjes aan elkaar worden geknoopt? Waar geprobeerd wordt om met een zekere luchtigheid de donkere dagen tegemoet te treden? En waar de vanzelfsprekendheid teloor dreigt te gaan. Stijgende kosten, onzekerheid omtrent je werk, de uitkering die niet voldoende meer is om in het levensonderhoud te voorzien en de creativiteit die verdwijnt.

En al die beroepen die worden gedaan? Prikkelen met bonussen, met mogelijkheden om op termijn een deel van je schulden af te gaan lossen, winkeliers die ontdekken dat het water tot ver boven de lippen is gestegen, de deuren dicht houden en stellen dat zij open zijn. Strooien met goed dat ook een navenante prijs heeft gekregen. Laat staan dat suikergoed en marsepein nog wel te betalen zijn. Mismoedigheid toeneemt, en dat bij velen het lachen is vergaan… Maar er is nog hoop!

Want: ALS JE GENOEG BLIJFT HAMEREN, SLA JE VANZELF DIE SPIJKER OP ZIJN KOP!

Laat je niet in de luren leggen, toon initiatief en laat je niet gek maken door al die (negatieve) berichten. Kijk naar de dingen die niet alleen voor afleiding zorgen, maar ook naar alles wat je nog wel tot je beschikking hebt. Begin de dag met een lach, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Sla geregeld de plank mis en sta stil bij het moment dat je raak slaat. Blijf oefenen, blijf genieten, blijf jezelf bezig houden. Geniet van je partner, je familie en vrienden en maak er met een kaarsje een feestje van. Doe een spelletje, leg een puzzel en laat Trijntje van haar wijntje genieten. Geniet van het een en nog meer van de ander en wat je vooral moet doen:

TOON VEERKRACHT!