Traditie

TRADITIE

Als je denkt dat het allemmal wel zal meevallen, dan loop je de kans om van een koude kermis thuis te komen. Nu is het Kermis seizoen voor een belangrijk deel achter de rug en maken we ons op voor een koude winter, dat neemt niet weg dat er toch nog de nodige festiviteiten in het land op het programma staan. Neem Leiden bijvoorbeeld, dat met haring en wittebrood en de nodige porties hutspot 3 oktober viert. En niet te vergeten Alkmaar dat op 8 oktober weer uitgebreid stilstaat bij de Victorie door het Spaanse leger te verslaan, door moddder en water de aftocht bracht. 8 oktober 1573. ‘Want wie heeft nu niet van Alkmaar gehoord, van het strijden aan de Friese Poort’, aldus begint het Alkmaars Stedenlied. 1573!

En wat typeert die dag, een bijzondere dag omdat die dag voor menigeen een vrije dag oplevert. Dat mensen juist die dag gebruiken om naar de Efteling te gaan, een bijkomstigheid, voor anderen een reden om eens flink uit te gaan pakken. Een kinderoptocht, polsstokspringen over een gracht, ringsteken door in kostuum geklede mensen in een rijtuig, de Brandweer die uitpakt, mogelijk een Marineschip dat aanmeert en reservisten die Defensie vertegenwoordigen. En vooral ook bijzondere mensen die zich als notabelen gedragen. In pak met een hoge hoed en hun dames zodanig gekleed dat dit verschijnen al een feest op zich is.

En in de middag de Grote Optocht. Met loopgroepen, praalwagens getrokken door Tractoren van een bedrijf dat deze beschikbaar stelt. En dan zou er een toevoeging aan kunnen worden toegevoegd: stel dat deze tractoren de vlag van Nederland omgekeerd meevoeren. Of dat men laat zien dat ook dit keer een boerenzakdoek wordt gedragen om al die boeren een hart onder de riem te steken? Want waar boegeroep tijdens Prinsjesdag naar voren kwam, sluit ik dit ook in Alkmaar niet uit.

Maar we hebben nog iets om trots op te zijn: landbouwdag. Ooit om boeren, burgers en buitenlui te confronteren met de agrarische sector, waarbij paarden, koeien, geiten en schapen en op een goed moment ook konijnen tentoon werden gesteld. En vooral de ogen waren gericht op de dikbillen in de Marktstraat. En in eerste instantie kwamen de dames er wat bekaaid van af, maar ook daar werd een oplossing voor gevonden. Lappendag, waardoor de winkelstraten werden overspoeld met mensen uit op een koopje. Waar standwerkers hun producten luidkeels aanprijzen en je veelal over de hoofden kunt lopen. En of dat al niet genoeg is, ook de horeca deed in de regel goede zaken. Maar hoe zal dit dit jaar zijn? Afhankelijk van het weer en de dikte van de portemonnee, zal het ongetwijfeld anders gaan lopen…

September Landbouwdag, oktober de 8e als afsluiting de zuurkoolmaaltijd, waarbij velen zich tegoed doen aan de worst van een bekende slager uit Alkmaar. Jeroen, want daar is het velen om te doen!