Vaatwasser

Realisme is over het algemeen puur realistisch. Maar wat te denken van sur-realisme? Of van magisch-realisme? Meta-realisme en of het niet genoeg is hyper-realisme? Stromingen in de kunst die het verloop der tijden in beeld kunnen brengen, waarbij ook de stijlvormen als Bauhaus, DaDa, Cobra en nog wat van die verschillende vormen de karakters die zich daarbij aansloten en op die manier iets van hun (on)bewuste kunnen aan de kenners tentoon mochten spreiden. Dichters, schrijvers, denkers en doeners waarbij de doeners veelal iets van hun gedachten aan canvas, papier, hout of wat er op dat moment voor hun handen kwam, vast hebben gelegd. Of een Brood die Brood zag door een servet onder handen te nemen, op die manier de nodige centen had te makken opdat het geestrijk vocht gelijktijdig in zijn door het gebruik van andere middelen kon vermengen in zijn bloedbaan.

Een Vinkenoog die oog had voor Johnny de Selfkicker en voor Robert Jan gewoon een maat was die in/op Ruigoord van zich liet horen, voor hij zich terugtrok in zijn stulpje op een volkstuin ergens onder de rook van Amsterdam. Een Aadje Veldhoen, die met licht pornografische werken vanuit een bakfiets de gemiddelde leek van een opwindend werk wist te voorzien. Een Heyboer die zowel de kraak als de smaak met zijn discipelen, bruiden in zijn geval, mocht delen en er niet tegenop zag om in een hutten annex tentenkamp zijn dagen door te brengen. Nu heb ik wat met mensen die bepaald niet doorsnee zijn, kan ik me verliezen in een desolaat beeld, waarbij het niet uitsluitend zwart wit hoeft te zijn en ben ik in zeker zin ook nog eens idolaat van wat anderen voor mijn oog hebben weten te scheppen, waarbij mogelijk een beetje geestrijk vocht een rol in dit geheel heeft gespeeld. In ieder geval kan hebben gespeeld, wanneer ik me bedenk dat er stomweg ook sprake kan zijn van een verlaagd bewustzijn, waarbij het onbewuste de kans krijgt om als een tsunami een overvloed aan beelden naar voren te brengen.

Vandaag kies ik voor wat realisme, met een toon dat doet denken aan een hyper uitvoering, waarbij de inspiratie naar voren kwam toen ik de vaatwasser aan het leegruimen was…