van NOORD naar ZUID.

Nu laat ik mij niet vaak meeslepen door de waan van de dag, maar wanneer een straffe Noordenwind zich naar het Zuiden richt, kan ik niet veel meer doen dan mij aan dit element over te geven. En waar de waan op zinnigheid botst, loopt het verhaal ietwat anders dan ik mij had voorgenomen. Want wanneer het thema Noord Zuid behelst en dit gebeuren zich afspeelt in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee, sta ik niet veel later met mijn schoenen in de branding om niet alleen teksten van anderen tot mij te nemen, maar bedenk ik me ook dat ik op dit moment deel uitmaak van een illuster gezelschap dat zich in de Branding heeft geprofileerd. Gedichten dus, die de jury zodanig konden bekoren dat zij tijdelijk de straffe wind terzijde staan en de nietsvermoedende strandwandelaar zodanig overvallen met teksten die ertoe doen. Of in ieder geval de lezer laten kennis maken met de gedachten spinsels van onbekende ‘anderen’, met hooguit een verwijzing naar een naam en een plaats waar zij vandaan komen. Geballoteerd ende goed bevonden om deel uit te maken van een project dat zich voor negentiende keer in Bergen aan Zee voordoet. Maar door, bijzondere omstandigheden die ik niet nader wil benoemen, uiteindelijk gisteren zijn beslag heeft gekregen, waardoor een groep betrokkenen zich manifesteert op het bijkans verlaten strand van… neen niet Ameland maar stomweg Bergen aan Zee.

En waar muziek de schrijfsel die werden voorgedragen het geheel van een bijzonder klank voorzag (de B & B’s uit Gouda), was het meer dan een uitzonderlijk genoegen om op deze manier de veronderstelde waan van de dag te doorbreken. Gelijk ook De Derde Dinsdag in september zich kenmerkte als hoogst bijzonder…

Dat de Zonexpress de genodigden niet alleen van een ritje voorzag maar ook nog eens met mondkapjes vergezeld liet gaan…