Van nul en generlei waarde.

‘Meisje, ik wil dag en nacht bij jou zijn…’, zongen de Kinks maar dan in het Engels. Ray en Dave Davis en het was een van de eerste singles die ik kocht, bij een platenzaak aan de Langestraat te weten Ypma. Maar ook dat is alweer een tijdje geleden en toen mijn zwager Piet vertelde dat een kennis van hem platen had van The Outsiders heb ik die niet alleen gekocht, maar ben ik die ook met hem gaan ophalen. Er was geen sprake van Marktplaats, laat staan dat Bol.com pas heel veel later het licht zag en waar momenteel sprake is van Vintage, waren het toen spullen die niet alleen werden afgedankt maar ook nog eens door middel van Grof vuil een andere eindbestemming kregen.

Waar nu sprake is van een circulaire omgang, werd er gewoon nieuw aangeschaft en was er wel in ieder huishouden een Tomadorekje te vinden, deed Bruynzeel nog in samen te voegen meubilair en was het ook bij ons thuis een open kast die zich goeddeels leende voor het televisietoestel met op het dak een krediethark. Want betalen deed je toen al voor een deel op de pof, kwam de melkboer langs met naast melk ook nog eieren en reed de groenteboer met zijn wagen door de straat om zijn verse spullen uit te venten. Nu is de trend niet eens zo verschillend van toen, zijn het spullen die direct van de boer te bekomen zijn, is het uit den boze om een plaat op te zetten en wordt er gestreamd bij het leven, en wanneer de verbinding het even af laat weten zijn het de niet direct zichtbare oortjes die de luisteraar op het spoor zetten van muziek die doet denken aan de disharmonie van dit moment. Zijn het rappers die zich tegoed doen aan het fenomeen dat mensen willen consumeren, heeft ieder zijn eigen voorkeur en na jaren waarin geen festival te genieten was, is men momenteel bezig aan een inhaalrace, terwijl elders totaal andere geluiden te horen zijn, flatgebouwen veranderen in uitgebrande woonsteden, burgers op de vlucht worden gejaagd en weer ergens anders niet alleen hongersnood dreigt, maar ook kinderen door een hongeroedeem grote kans lopen om vroegtijdig te sterven. En dat alles in een wereld die door oplopende spanningen ervoor zorgen dat angsten toenemen, dat prijzen uit de hand lopen en ik me niet drukker hoef te maken dan door met een vertaling van een nummer uit mijn verleden te koop te gaan lopen. Te koop en bieden zijn zaken die er momenteel toe doen, wanneer ik me weer eens schuldig maak aan dat bieden en zowaar een bericht krijg dat er van mijn bod gebruik wordt gemaakt, dan ben ik niet alleen een tevreden man, maar vraag ik me ook geregeld af waar ik nog steeds mee bezig ben.

Neen, niet direct met de muziek, niet direct met het maken van gedichten, hooguit met een bericht als vandaag, waar ik dan mijn frustraties op bot weet te vieren, dus eigenlijk is dit bericht van nul en generlei waarde.