Ver heen

De ontwikkelingen in de psychiatrie zijn onnavolgbaar. En dan doel ik op het feit dat het Wereld Wijde Web alle mogelijke en onmogelijke diensten in de aanbieding heeft. ADHD, u vraagt en niet veel later volgt een site waarop alle informatie te vinden valt.

PTSS: gelieve het juiste linkje aan te klikken en voor je het weet verdwaal je in een moeras van symptomen. Rouw, dan valt het een en ander rauw op je dak. Euforie? Idem dito en een link met een sterretje. Geluk: ook daar valt het een en ander te beproeven.

Verward? Dat wordt een probleem. Want de mens die zijn verwardheid tentoon spreidt, loopt een grote kans dat hij op straat alsnog met een onbekende bestemming ergens naar toe wordt gebracht. Sigmund spint daar goed garen mee, en de vraag of iemand eens ‘normaal wil gaan doen’, komt in een bedenkelijk daglicht te staan.

Zo simpel als het in het verleden was, zoveel mogelijkheden bestaan er tegenwoordig om als schizofreen met psychotische kenmerken het podium te gaan betreden. En hoe simpeler de waanzin, hoe eerder je op het beeldscherm van meerder computers bent te volgen. Vloggers die er hun hand niet voor omdraaien om de mens en de maatschappij als zodanig te gaan beroeren, de draak kunnen gaan steken met wat ooit die bijzondere mens was en voor je het weet buigt de farmaceutische kliek zich over je heen.

Een pilletje hier, een tabletje daar, een roze, een rood, een blauw, een groen en een geel pilletje doen er alles aan om de regenboog te gaan kleuren. Praten ho maar, een sofa vind je in een kringloop winkel, een narcose helpt je om een opgewekt insult te doorstaan en wanneer de depressie zich niet langer laat onderdrukken, is het slot voorspelbaar. Ik sprak een oud leerling die ooit zijn opleiding heeft voltooid op D & B.

Tegenwoordig (reeds gedurende 12 jaar) werkt hij als praktijkondersteuner. Heeft van zijn vak een andersoortig beroep gemaakt en zijn kwaliteiten worden hogelijk gewaardeerd. Gekoppeld aan een huisartsen post, nadat hij ooit gevraagd is om dit vak van een inhoud te gaan voorzien. Want een vak was het. Psychiatrisch verpleegkundige. De B van Bijzonder.

Tegenwoordig neemt de verstandige mens bij problemen vaak de regie wederom in eigen hand, nadat op het internet het nodige onderzoek heeft plaatsgevonden. En waar Dokter Sigmund niet veel meer doet dan op zijn eigen wijze de mens met die specifieke problematiek en spiegel voor te houden, gaat de bewuste mens met specifieke vragen op consult bij een huisarts die niet veel meer tot zijn beschikking heeft dan te luisteren, een verstandig advies te geven dan wel door te verwijzen naar… zijn er nog psychiaters te vinden, klinisch psychologen als goede tweede, een psychotherapeut die zich heeft weten om te scholen tot ervaringsdeskundige of…

De Neurosen van ooit Kuiper zijn ook al in het museum terecht gekomen! “Ver heen” schreef hij, na al eerder Hoofdsom der Psychiatrie en (Nieuwe) Neurosenleer uit te hebben gebracht. “Ver heen”, is het verslag van een ernstige geestesziekte, geschreven door de oud-hoogleraar psychiatrie en ex-psychiatrische patient, P.C. Kuiper.

In 1988 uitgegeven. Ver heen, de vraag waar dat verre heen tegenwoordig te vinden valt…