Ver vreem ding.

Oranje. Ik heb daar niets mee en toch staan ze te schitteren in het zonnetje. Een windvlaag laat ze even bewegen en het heeft er veel van dat niet alleen de blaadjes bewegen, de bloemetjes laten zich ook niet onberoerd. Een enkele bij probeert wat stuifmeel te verzamelen, een vlinder weet niet beter dan wat te blijven fladderen en waar geen uitzinnige menigte te vinden valt, is het de tuin die het geheel wat weet op te fleuren. En dan te bedenken dat na twee jaar stilstand alle zolders zijn leeggehaald, de schuren zijn omgekeerd en dat wat niet direct oostwaarts is gegaan momenteel voor een laag bedrag misschien van eigenaar verandert. Met andere woorden waar voorheen 30 april een uitgelezen dag was, is het nu 27 april wat tot feestelijkheden noopt.

De Koning is jarig en voor menig Republikein is dit een uitgelezen moment om zich nog eens achter de oren te krabben. Want of Prins Pils zich nu Koning waant, de lintjesregen toch wel weer neerdaalt over zijn landgenoten, zijn boot elders in het water ligt en Maastricht zich uit gaat leven, het zijn zo van die zaken die hem en zijn familie waarschijnlijk niet onberoerd laten. Een familiefeest in huiselijke kring zal vanavond mogelijk zijn hoogtij vieren, het cadeau dat hem wacht en het moment waarop hij dit presentje uit gaat pakken, ach na een dag vol met indrukken zal hij vannacht wel weer even in zijn dromen elders bij gaan komen.


En als hij net zo bijzonder droomt als ik heb gedaan: ik was op stap, liep wat mank, kwam tot de ontdekking dat ik niets te roken had, stapte een winkel binnen waar onverpakte tabak in een zak werd gedaan, rekende af met een voor mij onbekend bankbiljet waar een oudere dame zich over ontfermde, verdween in haar hand en kreeg niet veel later een biljet van 100, 200 en 500 euro overhandigd door een niet nader te omschrijven individu, verdween in een straat vol met vintage winkels en ging naar binnen met een mij vaag bekend vrouwspersoon dat met een rotgang een trap naar boven vond, liet mij in verwarring achter waarop ik niet veel meer kon doen dan de winkel verlaten waar een bekende mij stond op te wachten en ik werd uitgenodigd om een foto te maken van… Neen, niet direct de foto’s die dit bericht naar voren brengt,

maar wat het wel was is ook mij tot dit moment totaal ONBEKEND.