ver WEN er maar aan!

Wen er maar vast aan! En ook van verwennen kan nauwelijks sprake zijn. En hoe verleidelijk de gourmetschotel ook wordt gepresenteerd, hoeveel letters van banket worden aangeboden, de chocolade letters niet aan te slepen zijn, schoenen niet altijd gevuld raken omdat daar stomweg het geld voor ontbreekt, heb ik nog nooit eerder mijn kerstkaarten zo vroeg op de bus gedaan. Opdat 1 december ervoor zorgt dat mijn bijdrage overkomt en we nog een maand de tijd hebben om over voornemens na te gaan denken, alvorens dit jaar de rug toe te kunnen keren. Gedenkwaardig over een aantal jaren misschien, maar voor dit moment is het een bepaalde vorm van droefenis die niet alleen mij, maar ook velen met mij weet te overvallen.

En om dan de veronderstelde hoop op volgend jaar te gaan richten, dat zal nog bij menigeen zorg gaan dragen voor vele slapeloze nachten, waarbij woelen voorspelbaar is en dagdromen worden vervangen door nachtmerries van ongekende aard. Waar mensen zich aan de ene kant als kuddedieren gedragen en anderen stomweg schijt hebben aan Dronken Naatje, welke ooit in Amsterdam te bewonderen was. Nu weet ik wel dat het niet alleen maar kommer en kwel is, dat er nog steeds kinderen geboren worden en dat de andere kant van de schaal zich bezig houdt met het in kaart brengen van overledenen, dat het virus in vele gevallen dat er sprake is van een bepaalde vorm van overmacht, welke te pas en te onpas naar voren wordt gebracht en dat die enge man een Loden Leeuw heeft gekregen en daar nog eens dolgelukkig van wordt, dat geeft een teneur weer waar ik me bijna letterlijk voor schaam. Zo schaamteloos als hij zichzelf in de kijker weet te zetten en daar dan ook nog eens ik weet niet hoeveel volgers laat weten hoe hij over zaken denkt, dat wijn en bier in het verleden de bevoorrechte klasse boven het gepeupel liet uitstijgen, en dat het nog steeds zo is dat wanneer de wijn is in de man, in de kan de wijsheid ten onder ging.

Een uil van Minerva is er niets bij en wanneer die uilenbal wordt uitgebraakt, kijk dan niet vreemd op wanneer daar een herkenbaar gezicht in te ontdekken valt. Om over al die andere gladjanussen maar te zwijgen en die Januskop zich laat gebruiken in de hand van de Hofnar die ook maar moet afwachten of er volgend jaar nog wel sprake kan zijn van een bijzonder carnaval. Meer in het ongewisse dan dat een gewisse keuze…, leven, dood, verderf, sluimerend geweld, opstand, ruzie en andere vormen van protest zich in de aankomende tijd zullen gaan voordoen. En dat van die Vrede…?!

Laat staan dat mensen nog een welbehagen gaan ontdekken!