Vind je mij gek?!

Vind je het gek?! Dat ik een voorkeur heb, niet alleen voor treinen en autootjes, maar ook voor het circus?! Of dat ik nog steeds te porren ben om mij aan die interesse over te geven? Om op zoek te gaan naar circus gerelateerde onderwerpen, die zich op verschillende plekken voordoen. En waarbij mijn voorkeur uitgaat naar Circus Krone, maar niet schroom om me ook te interesseren voor een circus uit het voormalige Oost Duitsland. Wat bijvoorbeeld te denken van circus Berlina, wat ooit in aanwezigheid van Prins Rainier van Monaco zijn opwachting aldaar mocht maken, tijden een Internationale circusshow. Waarbij kamelen en lama’s hun opwachting kwamen maken en de tent afgeladen vol met mens en kinderen werden onderhouden. Wat zich kenmerkte door het uitreiken van Gouden en Zilveren clowns, hetgeen dan weer een uitgangspunt was om ook (inter)nationaal door te breken?

Waarbij vooruitstrevende circussen in de rij kwamen te staan om dat gezelschap te engageren, Duitse, Zwitserse, Italiaanse en ook Franse circussen tegen elkaar opboden. Maar ook het circus heeft te maken met een al twee jaar durende malaise en het is de vraag of het circus op termijn nog wel bestaansrecht heeft.
Ook Nederland kende in het verleden vele circussen, maar met het failliet gaan van Circus Herman Renz, is ook deze traditie verloren gegaan. Waar circus Sarrasani is verdwenen, waar andere circussen voor in de plaats zijn gekomen en waar Renz Berlin van zich liet spreken, het ‘Oh mein Papa’ niet meer door de tent heen klinkt, dompel ik me onder in een wolk van fantasie. En wanneer ik ontdek dat er toch nog het een en ander op mijn verlanglijstje terecht komt, blijf ik nog steeds die ‘kleine jongen’ die ooit een kudde olifanten van Krone naar het station zag gaan. Krone dat zich toen nog verplaatste door middel van de trein, heden ten dage door Europa trekt met behulp van een vracht aan vrachtwagens, vooral van het merk Scania.

Het behoeft geen betoog dat ook dit merk en de daarvan afgeleide modellen zich in mijn collectie voordoen, laat staan dat wanneer ik toch weer een model ontdek wat zich niet in mijn collectie voordoet, ik er niet aan ontkom om ook dat model alsnog te gaan ‘arresteren’, hoewel het woord arresteren bepaald niet op zijn plaats is!